In articol:
Fără o explicație concretă, proiectul cheiului a fost modificat pe parcurs. Au dispărut pontoane și a fost scurtată rampa de acces în apă, iar portul este acum impracticabil, fără vreo șansă să devină funcțional prea curând.
Suntem pe malul Dunării, la Giurgiu, un oraș cu un potențial turistic imens care însă decenii la rând a fost pur și simplu ignorat și neglijat. Dunărea ar putea fi singura șansă a acestei comunități, însă, după cum se poate vedea, rarele proiecte care au apărut aici au fost făcute în bătaie de joc.
Șantier abandonat, în locul unui proiect pe bani europeni în valoare de 3 milioane de euro
Ceea ce astăzi ar fi trebuit să fie un port pentru mici ambarcațiuni a ajuns să semene mai degrabă cu un șantier abandonat. Malul pe care stă în bătaia soarelui un presupus ponton la care trebuiau acum să fie acostate ambarcațiuni nu a mai văzut apa de atât de mult timp, încât s-a umplut de buruieni.
Citește și: VIDEO Aglomerație în vama Giurgiu! Timpii de așteptare sunt de aproape două ore
Povestea proiectului pe fonduri europene începe în urmă cu șase ani. Pe atunci planul era ca rezultatul final să arate altfel. Portul trebuia să aibă șase pontoane transversale la care ar fi avut acces în total 60 de bărci. De altfel, și rampa de lansare a ambarcațiunilor arăta diferit.
Cert e că proiectul a fost recepționat încă de la sfârșitul anului trecut, când apa ajungea la ponton. Problema e că doar în lunile de iarnă Dunărea urcă la un nivel care să facă portul funcțional. În restul anului, pontonul și rampa stau pe uscat iar pe poartă stă lacătul.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Investiția de pe malul Dunării s-a ridicat la trei milioane de euro. Este un proiect transfrontalier, pentru care Primăria Giurgiu a aplicat împreună cu autoritățile din Ruse. Vecinii bulgari au primit cinci milioane de euro pentru o construcție mai amplă. Lor le a reușit. Grav este că în cazul unui control partea română ar putea fi obligată să dea toți banii înapoi, chiar dacă cel de la Ruse e funcțional. Proiectul depus la Bruxelles a fost unul singur, la comun, de opt milioane.