UPDATE. 11 august 2023, 11.50: Se desfășoară proteste și la ANAF Timișoara

Protestele organizate de reprezentanții ANAF se desfășoară și la Timișoara. Mai mulți angajați ANAF au ieșit să protesteze împotriva măsurilor fiscale din proiectul de Ordonanță de Guvern.

UPDATE. 11 august 2023, 10.00: Protestele la ANAF Cluj continuă.

50-70 de persoane participă la un protest spontan în fața ANAF Cluj.

Activitatea instituției nu este perturbată la această oră. Organizatorii anunță că va dura aproximativ o oră.

VIDEO- Proteste la Ministerul de Finanțe, ANAF și Trezorerie, în multe județe din țară. Angajații au întrerupt spontan activitatea. Sunt nemulțumiți de măsurile fiscale

Protest ANAF Cluj

Știrea inițială

Mai mulți angajaţi din Ministerul Finanţelor Publice au întrerupt spontan activitatea, joi, şi au ieşit pe holurile instituţiei, pentru a protesta faţă de unele prevederi ale proiectului de Ordonanţă privind măsuri fiscal-bugetare, dar şi faţă de unele probleme mai vechi privind salarizarea angajaţilor din acest sistem.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Mai bine de jumătate din funcționarii care lucrează la Finanțe protestează și astăzi, 11 august 2023.

De asemenea, Trezoreriile din mai multe orașe sunt închise.

Liderul sindicatului Meridian al angajaţilor din Finanţe, Negoiţă Voinea, a afirmat ieri, 10 august, că este posibil ca protestul să se extindă şi în alte orașe din țară.

Preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX, Vasile Marica, a declarat că protestul este „negestionabil de către sindicate la ora actuală”.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, a afirmat, întrebat cum vede protestul de joi al angajaților Ministerului Finanţelor, că va încerca să îl privească la televizor, pentru că nu are cunoştinţă despre această acţiune.

Protest la Ministerul Finanțelor

Angajaţii din Ministerul Finanţelor Publice au pornit, joi, 10 august 2023, un protest spontan. Aceștia au întrerupt munca şi au ieșit pe holurile instituţiei.

„Este un protest spontan, motivele sunt legate de unele prevederi ale proiectului de ordonanţă privind măsuri fiscale, de legea salarizării, dar sunt şi motive mai vechi, legate de drepturile salariale şi condiţiile de muncă ale angajaţilor din acest sistem. Sunt probleme nerezolvate de ani de zile. Sunt angajaţi care au aceeaşi funcţie, aceleaşi sarcini, fac aceleaşi activităţi, dar sunt plătiţi diferit”, a declarat, pentru News.ro, preşedintele sindicatului Meridian al angajaţilor din Finanţe, Negoiţă Voinea.

Acesta a spus că la protest participă, nomentan, doar angajaţi ai Ministerului de Finanţe, însă nu este exclus ca acțiunile de protest să se extindă şi la structurile din teritoriu ale Ministerului Finanţelor Publice.

„Nu ştim ce va fi. Probabil că de mâine acţiuni similare vor fi şi în teritoriu”,

a precizat Negoiţă Voinea.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Primele declarații în cazul protestului de la Ministerul de Finanțe

Preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX, Vasile Marica, a declarat, pentru Digi 24, că protestul angajaţilor din Ministerul Finanţelor este „negestionabil de către sindicate la ora actuală”.

„Am anunţat Guvernul, premierul, am anunţat ministrul Finanţelor, pe toată lumea că există şansa şi posibilitatea să apară acţiuni de protest necontrolate pentru că dânşii, fără să discute cu nimeni, vor cu orice preţ să desfiinţeze posturi şi nu este o reformă.(...) Avem şi noi un rol în apărarea statului. Nu numai politicienii, şi oamenii sunt nemulţumiţi de toate deciziile astea luate în ani de zile. S-au acumulat foarte multe frustrări, mai ales în zona Ministerului Finanţelor, care este un minister de sinteză şi nimeni nu a făcut ce trebuie pentru acest minister. Am cerut o grilă separată pentru Ministerul Finanţelor în legea salarizării. Nimeni nu a făcut nimic şi ne-am trezit cu un protest spontan. Noi nu putem să intervenim în acţiunile de protest ale colegilor noştri”, a declarat Vasile Marica.

Acesta a precizat că protestul este „pentru o acumulare foarte mare de energii negative la nivelul Ministerului Finanţelor datorită faptului că nimeni nu a ascultat salariaţii niciodată”.

Întrebat care este media salariului în Ministerul Finanţelor Publice, liderul sindical a răspuns că salariul mediu net este de 6.000 de lei. Potrivit lui Marica, aproximativ 12% dintre angajaţii din acest minister au salarii care depășesc 10.000 de lei.

Proteste și în țară

Blocul Naţional Sindical a informat că protestele spontane se extind şi la alte unităţi fiscale din ţară.

S-au alăturat protestelor Trezoreria Râmnicu-Vâlcea, dar şi mai multe unităţi fiscale din ţară- Craiova, Vâlcea, Gorj, Brăila, Buzău, Mehedinţi.

„Federaţia Sindicatelor din Administraţia Fiscală “Solidaritatea”, afiliată la Blocul Naţional Sindical, anunţă o grevă de avertisment a angajaţilor din Administraţia Fiscală în data de 22 august 2023”, au mai transmis sindicaliştii.

Protestul de joi este spontan și prin urmare nu există un calendar al acestuia.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si