Close sidebar
Close sidebar

VIDEO Protestele din Georgia, din ce în ce mai violente. Georgienii ies în stradă în toată țara, rușii fac amenințări: „Oamenii obișnuiau să fie spânzurați”

În mijlocul haosului din Georgia, Dmitri Medevedev aruncă amenințări după amenințări. Liderul rus compară țara cu Ucraina.

Antonia Cioanca,

[Sursa foto: Profimedia]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Luptele dintre protestatarii din Georgia și forțele de ordine continuă. Poliția a tras cu tunuri de apă și gaze lacrimogene asupra oamenilor care au ieșit duminică seara în Tbilisi. Oamenii protestează împotriva deciziei guvernului de a suspenda discuțiile de aderare la Uniunea Europeană.

Mii de protestatari își strigă nemulțumirile în stradă în toată țara. Oamenii acuză partidul Visul Georgian că adoptă politici din ce în ce mai antioccidentale și proruse. 

Mii de oameni au atacat Parlamentul cu pirotehnice și au ridicat baricade, iar mai mulți manifestanți au fost reținuți. Nu a fost comunicat oficial un număr exact de persoane care au fost reținute în urma protestului de duminică seara.

Potrivit Ministerului de Interne din Georgia, 113 ofițeri de poliție au fost răniți în timpul protestelor din ultimele zile. Pe de altă parte, nivelul de violență al forțelor de ordine i-a șocat pe mulți georgieni. Zeci de reporteri au fost bătuți și stropiți cu spray paralizant. Unii au avut nevoie de îngrijiri medicale.  

Citeste si: Rezultate parțiale Exit Poll alegeri parlamentare 2024: Cine se află în fruntea clasamentului pentru Camera Deputaților- kanald.ro

Citeste si: Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…”| EXCLUSIV- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie care a vizitat 170 de țări spune care este destinația „supraevaluată” și unde i-a fost frică. 5 țări care nu i-au plăcut- antena3.ro

Citește și: Elena Lasconi a votat la Câmpulung. Mesajul dedicat românilor, de 1 Decembrie 2024, ziua alegerilor parlamentare: "Nu ne vom lăsa îngenuncheați. La mulți ani, România"

[Sursa foto: Profimedia]

Protestele din Georgia zguduie clasa politică. Președinta cere anularea alegerilor de luna trecută

În urma protestelor de amploare din ultimele zile, președinta proocidentală a țării, Salome Zurabişvili, a cerut să se facă presiuni asupra Curții Constituționale pentru a anula alegerile câștigate luna trecută de către partidul Visul Georgian. Nu doar șefa statului spune că scrutinul a fost fraudat, ci și opoziția.

Între timp, mai mulți diplomați din Georgia demisionează.

David Zalkaliani, ambasadorul Georgiei în Statele Unite a fost cel mai recent diplomat de rang înalt care a demisionat în urma presiunii publice. În ultimele zile mai mulți ambasadori au demisionat, iar sute de funcționari publici și peste 2800 de profesori au semnat scrisori în care condamnă dur decizia de a amâna aderarea la UE.

„Poate că [guvernul] a crezut că oamenii vor fi speriați, dar nu merge așa. Ieri, activiști ai societății civile și artiști s-au dus la radiodifuzorul public, l-au ocupat și au intrat cu forța în emisiunile în direct. Am mai văzut asta, în Georgia prerevoluționară [în 2003]”, a declarat fostul ambasador georgian la UE, Natalie Sabanadze, pentru BBC.

Dmitri Medevedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, amenințări îngrozitoare pentru președinta Georgiei și georgieni: „Bătrână nebună”

În mijlocul haosului din Georgia, Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a reacționat agresiv la decizia președintelui georgian de a rămâne în funcție, pe fondul alegerilor care ar fi fost fraudate de Rusia.

„În Georgia, există încă o încercare de „revoluție colorată”- fie că este vorba de „trandafiri”, „portocaliu” sau orice altceva. O parte a populației este pe străzi, strigă, sparge și dă foc la lucruri. O altă parte rămâne tăcută”, a scris Medvedev pe canalul său de Telegram duminică, 1 decembrie.

În ceea ce o privește pe Salome Zurabișvili, liderul georgian, Medvedev a făcut mai multe comentarii. De la jigniri precum „președinte expirat” și „bătrână nebună”, liderul rus a trecut direct la amenințări pentru că președintele nu vrea să demisioneze.

Citeste si: Anunț pentru pensionarele din țară! Majorări de la 1 ianuarie 2025. Ce adeverință trebuie depusă- kfetele.ro

Citeste si: Care este, de fapt, cauza morții lui Helmut Duckadam- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie care a vizitat 170 de țări spune care este destinația „supraevaluată” și unde i-a fost frică. 5 țări care nu i-au plăcut- antena3.ro

„Oamenii obișnuiau să fie spânzurați de stâlpii de iluminat pentru lucruri de genul acesta. Zilele acestea sunt mai umane. Ea va scăpa basma curată”, a adăugat el.

Amenințările au continuat și la adresa georgienilor, pe care i-a avertizat că țara ar putea „urma rapid calea Ucrainei într-un abis întunecat”, adăugând că „acest lucru se termină de obicei foarte rău”.

Citește și: VIDEO Țara de lângă Rusia care renunță să adere la UE după ce forțele pro-Moscova au câștigat alegerile

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI