Avertizări noi pentru filmele comuniste
La începutul unor filme realizate înainte de 1989 ar trebui să apară una din cele două variante de avertizare:
1. „Film realizat în perioada comunistă, în care difuzarea era condiţionată de o viză a cenzurii”
2. „Film realizat în perioada comunistă, în care funcţionau cenzura şi propaganda de stat”
Răsvan Popescu, membru în cadrul Consiliului Național al Audiovizualului, a acordat un interviu pentru Știrile Kanal D în care a vorbit despre noile măsuri cerute și totodată a propus inclusiv variante pentru televiziunile care vor să difuzeze un film realizat înainte de 1989.
Citeste si: Scriitorul și fostul președinte al CNA, Răsvan Popescu, și-a lansat noul volum de poezii
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: O femeie care a cumpărat un dulap vechi de pe Facebook a rămas fără cuvinte când a văzut ce se afla în interiorul acestuia- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Răsvan Popescu, membru CNA: „Este un mod de a semnala televiziunilor, care dau film românesc înainte de `89, că ar face bine să prevină telespectatorul și mai ales telespectatorul tânăr că în vremea respectivă funcționa cenzura și propaganda de stat.
Sunt două metode posibile: faci o dezbatere înainte de difuzarea filmului, cât de scurtă, cu oameni care au lucrat în domeniul respectiv, critici de film, care să pună filmul în contextul social și politic al epocii. Sau mergi pe o formulă de șapou pe ecran care apare numai la începutul filmului, static, lizibil, cât să poată fi citit și care spune că în perioada respectivă era nevoie de o viză de la cenzură ca să poți să distribui un film.
Sau că funcționa și propaganda de stat. Asta înseamnă că există riscul să te uiți la un film mistificat de cenzura vremii.”
Măsura vizează în special publicului tânăr.
Răsvan Popescu, membru CNA: „În primul rând, publicul tânăr care nu are de unde să știe cum a fost (n.r.- în perioada comunismului) și căruia prin această formulă îi spunem <<atenție, te uiți la ceva la care s-a uitat cenzura înaintea ta!>> și cenzura știa să schimbe sensul lucrurilor.
Ne mai referim și la publicul matur căruia i se reamintește că are un schelet în dulap.(...) Totuși, problema rămâne și există: filmele astea îți arată inversul realității.”
Citeste si: VIDEO| Răsvan Popescu- prima carte de poezii. O carte inedită intitulată „Pisici pe acoperiș”
Există însă și excepții de la această nouă prevedere.
Citeste si: Ce a pățit mama Geta? Getuța i-a trimis un pachet cu bunătăți mamei sale! "Dumnezeu să-ți dea sănătate și să te ferească de rău!"- kfetele.ro
Citeste si: Emilia Ghinescu: "Mă retrag în mine atunci cand mi-e dor". Artista își deschide inima în fața fanilor. Ce sentimente o încearcă- radioimpuls.ro
Citeste si: Câți bani pierde România din PNRR. Boloș explică de ce s-a blocat cererea 3 de plată: „CE a suspendat azi 400 de milioane de euro”- antena3.ro
Răsvan Popescu, membru CNA: „Sunt filme care intră în această recomandare și sunt filme care nu intră.
Nu ne gândim „Veronica”, la „B.D. la munte și la mare”, „Toate pânzele sus”, „Nea' Mărin miliardar”, și așa mai departe.(...) Noi ne referim doar la acele producții care schimbă, falsifică sensul vremurilor respective.”
Membrii CNA au adoptat noile prevederi sub forma unei recomandări care au fost deja trimise operatorilor din audiovizual.
Citeste si: Scriitorul Răsvan Popescu a lansat cartea de poezii ”Protestul brazilor de Crăciun”
VIDEO: Interviul integral acordat de Răsvan Popescu, membru al CNA, pentru Știrile Kanal D: