Peste 400 de mii de oameni au trecut la IRCC pentru dobânzi mai mici, iar acum sunt de părere că nu au câștigat mai nimic. Nici specialiștii nu vin cu vești prea bune și avertizează că dobânzile vor continua să crească.

Citește și: Propunere din partea ministrului Justiției, Alina Ghorghiu- Legea 2 Mai: Traficanții de droguri de mare risc să nu mai primească suspendarea executării pedepsei

„Eu am rate la bancă și pe IRCC și pe Robor. Au crescut foarte mult de un an jumate încoace. Probabil vor mai crește”

„Din păcate nu avem informațiile astea foarte clare ca să știm să ne luăm un credit care să ne avantajeze la timp. De multe ori le aflăm ulterior și nu prea mai ai ce să faci”, spun oamenii

Ratele mici rămân doar o amintire

Cei care au credite în lei nu prea mai au ce să facă pentru rate mai mici, așa că sunt resemnați cu plata unor sume colosale lună de lună. La începutul anului, robor ajungea la 7,56%, iar mulți vedeau o soluție în trecerea la IRCC, la acea vreme de 5,71%. Au simțit o diferență în propriile buzunare...

doar câteva luni, căci acum pare că nu au câștigat mai nimic.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

„400 de mii de oameni au ales să treacă de la robor la ircc pentru dobânzi mai mici la credite. Acum însă diferența nu mai e atât de mare. Robor s-a stabilizat în jurul valorii de 6,4%, iar IRCC este în acest moment la valoarea de 5,94%. Urmează că din octombrie să ajungă la 5,96%”, a transmis Diana Buzea, reporter Kanal D.

Concret, ratele celor care au credite vor ajunge spre același nivel, indiferent de cum se calculează dobânda. Degeaba au sperat oamenii că pot răsufla ușurați. Pentru un credit de 250 de mii de lei, pe o perioadă de 30 de ani, în iunie rata în funcție de IRCC era de aproape 2100 de lei, iar in functie de robor de 2200 de lei. La acea vreme, diferența era de 100 de lei. Din septembrie, pentru același credit, diferența va fi de doar 80 de lei. Și acesta e doar începutul.

E un sac puțin mai greu de dus, din fiecare în fiecare lună! Eu nu am trecut, am rămas așa. Am credit de foarte mult timp. Mi s-a părut mai ușor de dus... mi-ar fi fost greu să fac o refinanțare. Trecerea la alt nivel ar fi însemnat un nou credit practic”, a spus o femeie.

Doamna din imagini are un credit calculat în funcție de Robor.

Chiar dacă mai are mai bine de 20 de ani de plătit, nu a vrut să riște și să treacă la IRCC.

„Când am avut posibilitatea și s-a făcut o mare reclamă pentru acest IRCC cumva am simțit că ar fi o capcană, de ce să nu zic așa, și se pare că am avut dreptate că timpul a dovedit că nu ajutor. Am rămas la Robor. În 2017 am început cu creditul și atunci era rata undeva la 1.050 de lei și acum e undeva în jur de 2.000. La un moment dat a fost mai puțin decât dublu”, a explicat o altă femeie.

Dobânzile se vor majora

Specialiștii spun că și noile măsuri pregătite de guvern prin pachetul fiscal ce urmează să fie adoptat vor menține trendul de majorare al dobânzilor.

„Taxa pe afacerile băncilor vă duce, cel mai probabil, la o creștere a dobânzilor la credite.Nu este exclus că ROBOR-ul și, ulterior, IRCC-ul, să revină pe creștere și să scumpească și mai mult creditele.Sunt deja zeci de șantiere cu lacătul pe ușa, iar perspectivele nu sunt deloc pozitive”, a explicat Adrian Negrescu, analist economic.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: A fost dezvoltat un vaccin ARNm împotriva bacteriei care provoacă boala Lyme

„Cred că în '92 când activam în zona privată, primul meu împrumut a fost cu 158%. Asta era dobânda de atunci. Am supraviețuit”, a explicat Marcel Ciolacu.

Noile măsuri stabilite de guvern vor obliga băncile să plătească o taxă de 1% pe cifra de afaceri, separată de impozitul pe profit.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si