„Lăcomia băncilor nu poate fi alimentată din dezbaterea privind banii cash! Este intolerabil să creşti artificial comisioanele bancare! Nu voi renunţa niciodată la lupta împotriva evaziunii. Şi nu voi renunţa să protejez românii de lăcomia unora care vor să facă bani cu orice preţ!”, scrie premierul într-o postare pe Facebook.

Șeful Guvernului anunță că va convoca, săptămâna viitoare, o întâlnire cu specialişti din Ministerul Finanţelor şi BNR, dar şi cu reprezentanţii micilor întreprinzători, ai băncilor şi ai societăţii civile, pentru a lua o decizie pe subiectul banilor cash.

Coincidență sau nu, premierul are această reacție chiar în ziua în care cea mai mare bancă comercială din țara noastră a anunțat că, de la 1 ianuarie 2024, va crește semnificativ unele comisioane, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice.

Printre scumpiri le observăm și pe cele care vizează tranzacțiile din conturi.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citește și: Perioada de plafonare a prețurilor alimentelor esențiale s-a prelungit încă trei luni. Care sunt noile produse cu prețuri reduse

Astfel, comisionul pentru plăți interbancare se majorează de la 10,5 la 20 de lei pentru plățile sub 50.000 de lei, respectiv de la 16 la 30 de lei pentru plățile peste această valoare, în cazul firmelor, în timp ce creșterea este de la 9 sau 20 de lei, la 15 sau 25 de lei pentru persoanele fizice.

Comisionul de administrare a contului crește și el de la 5 lei, la 10 lei pe lună. Anunțul îi nemulțumește deja pe români.

De de la 1 noiembrie, firmele pot face plăți în numerar, însă în limita a 1.000 de lei. Restul... cu cardul sau prin tranzacțiile bancare. În plus, magazinele nu pot ține în casierie mai mult de 50.000 de lei la finalul unei singure zile. Dacă totuși au încasat mai mult, trebuie să ducă banii la bancă în cel mult două zile.


Pentru persoanele fizice, limita e ceva mai mare: ele pot cumpăra cu bani gheață obiecte sau servicii de până la 5.000 de lei.

Până și șeful PNL nu ar mai fi acum de acord cu limitarea plăților cash. Fostul premier, Nicolae Ciucă, a girat pachetul de măsuri fiscale, în care este inclusă și această schimbare, dar... surse din partid spun că, din declarațiile făcute la o reuniune a partidului, în Sinaia, pare că s-ar fi răzgândit.

„Eu nu susțin măsura cash, ca să fie clar. Dar realitatea este că trebuie să găsim măsuri care să combată evaziunea fiscală.”
le-ar fi spus Nicolae Ciucă, colegilor.

„Trebuie să vedem care este impactul. Este vorba despre o sumă de 5.000 de lei pe care orice persoană poate să o plătească într-o zi, într-un loc”, a mai spus Ciucă.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Potrivit datelor oficiale, în România, aproape 40% din populație nu lucrează cu carduri.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si