„Mâncăm cenușă pe pâine!” Este reacția celor care locuiesc aproape de termocentrala din Craiova. Încălzirea orașului se bazează pe cărbuni, iar arderea acestora aruncă în aer nori groși de cenușă. Aceasta ajunge în curțile și caselor oamenilor care fac sesizări și proteste de ani buni, dar nu obțin decât promisiuni'', a transmis Christian Sabbagh.

Viața lângă termocentrală, cenușă pe pâine

Pe acest craiovean din cartierul Bariera Vâlcii dimineața îl găsește în curte, măturând de zor cenușa depusă în timpul nopții. 

,,Un covor de cenușă, da, zici că suntem la mare tot timpul, și iarna, și vara. Doar că nu suntem pe nisip, suntem pe cenușă’’, a spus Marian, localnic.

Iar când bate vântul, situația se înrăutățește. 

,,Într-o singură zi, uitați-vă cât am strâns. Dacă îl umplu pe ăsta, nu pot nici cei de la Salubritate să-l ia. În cât timp se umple un astfel de coș cu cenușă? Într-o săptămână. Într-o săptămână e plin''.

,,Stăm în case, ce să facem, ca-n Sahara. Poluare sau cu mască, cum era cu covidul. Stați cu mască? Păi da, păi așa ce să facem, să tragem cenușa în noi?’’, a spus Marian, localnic.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

De-a lungul anilor, localnicii de aici au depus numeroase sesizări și petiții, ba chiar au făcut și proteste.

,,E groaznic, mai ales în ultimii doi-trei ani! De vineri seara, când probabil Garda de Mediu nu mai lucrează, se eliberează cenușă. Deci plouă efectiv cu cenușă! Nu avem ce să facem. Indiferent că avem tâmplărie cu geam, termopan, intră peste tot. Iar grădinile au ajuns ca și Sahara’’, a spus Cristina Ilie, localnică.

,,Niciodată nu a fost cum este acuma. Deci din cauza etanșărilor de la cazan, cazanul are 90 de metri, după cum puteți vedea, ei nu mai au oameni cu cine să facă etanșările. Cenușa se ridică, spulberată de vânt’’, a spus un localnic.

Nu doar Craiova este afectată, ci și comunele învecinate. 

Citește și: Ce îți trebuie pentru a construi o casă de vacanță lângă un lac?

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

,,Ceea ce vedeți acum în imagini este chiar cenușa care provine de la Termocentrala II a Craiovei și care se revarsă, iată, în această groapă imensă, de peste 160 de hectare. Mai ales când bate vântul, de aici se ridică nori toxici de cenușă, care se împrăștie în două localități din apropierea orașului: respectiv Șimnic și Mischii’’, a transmis Teo Argint, reporter Știrile Kanal D.

Reprezentanții Gărzii de Mediu spun însă că poluarea se încadrează în limite normale.

Gheorghe Călinoiu, comisar șef Garda de Mediu: Mie mi se pare destul de gravă situația, să stai în fiecare zi cu cenușă în casă. Nu stai în fiecare zi. Nu pot să fiu de acord cu dumneavoastră, că în fiecare zi. Bine... Când bate vântul, la rafală. Haideți cu mine acum, că nu e niciun pic de vânt, să vedeți că nu e nicio spulberare de cenușă. 

Problema ar urma să fie rezolvată în următorii ani, promit autoritățile. Craiova va trece de la cărbune, la încălzirea pe gaz.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: