O dovedesc inregistrarile apelului de urgenta. Operatorii i-au spus adolescentei ca vin s-o salveze, dar au abandonat-o si i-au cerut, pe un ton dur, sa inchida telefonul pentru ca tinea linia ocupata. Tanara, impietrita de teama, nici macar n-a fost sfatuita cum sa se comporte in prezenta criminalului ca sa supravietuiasca.
Pe un ton zeflemist, repezit si deloc impresionat de drama Alexandrei Macesanu, operatoarea de la 112 trateaza apelul primit ca pe o banalitate.
Din acest moment incepe un lung sir de greseli fatale. Superficialitatea politistului care vorbeste mai apoi cu Alexandra, dar si lejeritatea cu care trateaza calvarul fetei o imping pe tanara in calea mortii.
Conversatiile cutremuratoare, in care Alexandra implora sa fie salvata, au fost ascultate si de tatal ei. Lipsit de speranta, omul nu mai are putere sa caute vinovati.
ION MACESANU: I-a dat Dumnezeu o sansa, dar daca n-am stiut sa profitam de ea... Operatorul daca nu i-a pus la intrebari: daca il cunoaste, daca il stie, prea multe intrebari. Copilul ala spune ceva si tu spui...
Socat si cu ochii in lacrimi pentru cele intamplate este si coregraful Alexandrei. Fata facea parte dintr-un cunoscut ansamblu folcloric.
In schimb, cel care se lupta pana-n panzele albe pentru dreptate este unchiul Alexandrei Macesanu.
Felul in care dispecerii 112 au gestionat apelul Alexandrei arata cat de nepregatiti sunt cei care ar trebui sa ne ajute in situatii critice.
Specialistii spun ca operatorii serviciului unic de urgenta ar trebui sa aiba proceduri, intrebari standard, ale caror raspunsuri sa fie utile pentru salvatori.
Totodata, e nevoie ca dispecerii sa indrume victimele prin telefon si sa le invete cum sa supravietuiasca pana cand echipajele intervin.
Procurorii DIICOT au inceput urmarirea penala in rem pentru infractiunea de neglijenta in serviciu, privind apelurile Alexandrei la 112.