Burnt Oak e un cartier aflat la o oră de mers cu metroul spre periferia Londrei. E supranumit „mica Românie”- pentru că aici trăiesc și muncesc peste 250 de mii de conaționali. S-au adus unii pe alții și au pus pe picioare afaceri la care în România niciunul nu visa.

Român din Londra: Majoritatea magazinelor au personal român.

Din păcate, durerea apasă și mai tare când văd că sunt ținta unor atacuri xenofobe.

Se întâmplă des- dar cel mai recent caz i-a bulversat. Mai mulți români care au magazine acolo s-au trezit bombardați cu mesaje xenofobe.

Nu e de mirare că sufletele românilor care muncesc aici sunt țăndări. Încercați de discriminare și atacuri sălbatice toți ar vrea să vină acasă.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Român din Londra: O să mă întorc înapoi acasă. Pentru mine, România-i România. E faină și Anglia. Dar e ca o stație de autobuz: vii, stai o perioadă aici, îți faci ce treburi ai din punct de vedere financiar și, apoi, viața merge mai departe.

Citeste si: Atac împotriva românilor din Londra: „Plecaţi odată!”

Dincolo de astfel de episoade care revoltă se ascunde un adevăr pe care autoritățile britanice îl conștientizează. Dacă ar pleca acasă toți români de aici, s-ar alege pragul de acest cartier.
Oricât ar fi de huliți- fără ei e greu. Mai rar vezi câte un englez să muncească în construcții sau vreo englezoaică să robotească 12 ore în bucătăria unui restaurant.

Ovidiu Șarpe e bucureștean și a ajuns la curtea reginei pe vremea comunismului. A muncit din greu până și-a ridicat propria afacere: o cofetărie după care se dau în vânt și cei mai mofturoși britanici.

Pe Nena- o tânără din Bașov- o regăsim în cel mai căutat restaurant din cartier. I-a fost greu să se acomodeze și ar pleca mâine acasă dacă România i-ar oferi șansa la o viață decentă.

Ambasada României la Londra transmite că autoritățile de acolo condamnă atacurile de orice fel și îi asigură pe români că le vor apăra dreptul de a munci și a locui în Regatul Unit.

Citeste si: Cine este autorul atacului de la Londra. Polițiștii l-au împușcat mortal și i-au făcut publică identitatea atacatorului


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si