„Reciclăm... și nu prea! În teorie, toată lumea cunoaște regulile, dar practica ne omoară. Românii abia învață cum să sorteze deșeurile, iar statistica arată că doar 11 la sută dintre acestea ajung să intre în sistemul de reciclare, în timp ce restul merg direct la gunoi. Țara noastră este codașa Europei la capitolul reciclare, cu cea mai slabă rată de pe continent”, a transmis Simona Pătruleasa, prezentatoarea Știrilor Kanal D.
Reciclarea, o provocare pentru români
În zona satelor, reciclarea deșeurilor este încă o ecuație cu mai multe necunoscute. Puțini sunt cei care colectează deșeurile, iar atunci când o fac, nu le duc la centrele de reciclare pentru a-și recupera banii, ci le predau firmei de salubrizare.
Conform noilor norme, orice sticlă sau doza de băutură, costă cu 50 de bani în plus, sumă ce este restituită cumpărătorului odată ce acesta returnează ambalajul.
Însă, de la teorie la practică este cale lungă și este suficientă o simplă privire pe marginea drumului, ca să vedem ce înțeleg românii prin reciclare.
Citește și: VIDEO- Tradiția românească reinventează moda! Accesoriile țesute la război sunt la mare căutare
„Cumperi de acolo și duci sticla și-ți dă banii ăia înapoi, mă gândesc”, a spus o persoană.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: O jucătoare de tenis a anunțat că și-a făcut cont pe OnlyFans și divorțează, după ce a fost eliminată de la Australian Open- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Și chiar și atunci când românii știu cum se aplică regulile, motive pentru a le ocoli tot se găsesc.
„Eu cum sunt într-un picior, suntem noi bătrâni, să merg până la magazin”, a spus altă persoană.
Statistica arata că România este pe locurile codașe din Uniunea Europeană când vin vorba de a recicla deșeurile. În zadar încearcă autoritățile să implementeze proiecte care să trezească conștientizarea oamenilor, drumul până la respectarea sistemului este încă lung.
Centrul de colectare din Timișoara are peste 4 mii de metri pătrați, iar sortarea și trierea ambalajelor se face după reguli bine definite.
Acest centru este al doilea de tip colectare și reciclare din țara noastră, după cel din Cluj, deschis la finalul anului trecut.
Țara noastră este pe ultimul loc în Europa, cu cea mai slabă rată de reciclare, fruntașe fiind statele Slovacia și Lituania.