Fermierii abia au ce recolta în această toamnă. Canicula a distrus culturile de porumb, grâu sau floarea soarelui. Dacă vorbim despre legume sau fructe, situația este la fel de gravă. Producătorii spun că anul acesta au avut cele mai mari cheltuieli pentru a face față secetei și furtunilor. Ca să nu iasă pe minus, n-au avut de ales decât să crească prețurile ceea ce înseamnă că în această toamnă tot ce vedem în piețe se va scumpi cu cincisprezece la sută, a
transmis Cristian Sabbagh.
Recolta de toamnă, puțină și scumpă
Cincisprezece lei kilogramul de roșii, șase lei cel de varză, opt lei costă dovleceii, zece lei gogoșarii și douăzeci de lei dăm pentru un kilogram de fasole. La aceste prețuri mulți înghit în sec și își văd mai departe de drum.
Nu îmi place prețul că eu am bani mai puțini,
a spus un român.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
E diferență mare față de anul trecut, a spus un român.
Să ne mulțumim că mai găsim ceva pe tarabele din piețe spun producătorii. Vremea din acest an aproape a distrus cel puțin jumătate din culturi. Prețurile sunt justificate strigă fermierii. Furtunile violente au făcut dezastru în solarii care au trebuit refăcute de la zero, iar canicula a uscat pământul. Așa că a fost nevoie de o investiție uriașă într-un nou sistem de irigare.
Pânza freatică a scăzut, am schimbat motoarele că nu mai merge să tragă de la opt metri trebuie să tracă la douăzeci și patru de metri. Aveam patru motoare de irigat, a trebuit să le înlocuim, cincizeci de milioane bucata, a spus un fermier.
Nu numai legumele românești sunt pe cale de dispariție, dar și cerealele. Seceta a calamitat cultura de porumb.
Producția este mai mică cu treizeci la sută față de anul trecut. Dacă vorbim de floarea soarelui situația e mult mai gravă. Recolta din acest an este la jumătate față de cea din două mii douăzeci și trei.
Cu alte cuvinte și hrana animalelor costă mai mult, ceea ce se va vedea la raft. Prețul laptelui ar urma să crească cu aproximativ cincisprezece la sută din cauza furajelor scumpe, de la șapte lei pe litru cât este în prezent, laptele ar putea costa opt lei.