A fost stabilit recordul național la scufundări în peșteri inundate. S-a întâmplat în Bihor, unde specialiștii au coborât până la  minus 130 de metri adâncime. Și-au dat însă seama că peștera continuă și după acest prag așa că acum o explorează. În grota subacvatică au găsit chiar și oase de la animale dispărute de mii de ani, a transmis Simona Pătruleasa.

Record național la scufundări în peșteri

Izbucul Izbândiș este cel mai adânc din România și se află în munții Pădurea Craiului din județul Bihor. Speologii îl explorează de câteva decenii dar recordul național s-a înregistrat abia recent când scafandrii de peșteră au reușit să coboare până la adâncimea de minus 130 de metri.

Citește și: VIDEO- Alertă pe litoral. Forțele Navale au căutat timp de 10 ore obiectul plutitor misterios

Flaviu Pop, scafandru de intervenție salvamont Iași- Tavanul se apropie foarte mult de nisip, de partea de jos. Noi cu echipamentul pe care îl folosim pe spate, nu poți intra în zona aia. E atât de îngusta zona aia de trecere a apei încât nu poți merge mai departe. Speranța noastră este că viiturile viitoare vor escava nisipul și ne vor permite să vedem unde merge firul apei.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare- wowbiz.ro

Dornici să studieze și mai mult peștera inundată, grupul de scafandri speologi s-a întors în acest weekend la Șuncuiuș pentru noi căutări. Echipa este formată din 8 specialiști din Cluj, Brașov, Timișoara și București, care intră pe rând sub apă. Nu mică le-a fost mirarea când au descoperit oase de animale vechi de câteva mii de ani, unele dispărute.

Liviu Retegan, scafandru- Două parți de mandibulă găsite de colegul nostru Flaviu, după câte se pare una aparține unei feline, leu probabil, ceea ce e rar pentru țara noastră iar cealaltă este de la urs.

În premieră în România, scafandrii au folosit și un cort pe care l-au montat sub apă, la o adâncime de minus 9 metri. Acesta va fi utilizat pentru procedura de decompresie, extrem de importantă după scufundările la mare adâncime, unde presiunea poate afecta corpul uman. În el încap în același timp trei persoane și este atât de bine izolat încât apa nu pătrunde în interior. Habitaclul a costat 4.000 de euro și a fost confecționat chiar de către scafandri.

Citeste si: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea a suferit un grav accident! Fosta concurentă ”Bravo, ai stil!” desfigurată: ”Am intrat frontal într-un TIR”- radioimpuls.ro

Corpul pierde multă căldură în apă și preferăm să nu stăm în apă și să avem un habitaclu, un cort care ne aduce corpul la o temperatură mai înaltă sau ne creează un mediu mai plăcut.

Izbucul Izbândiș are și o poveste tristă. În 1984, aici și-a pierdut viața Gabor Halasi, unul dintre cei mai mari speologi și scufundători români din perioada comunistă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si