In articol:
A fost stabilit recordul național la scufundări în peșteri inundate. S-a întâmplat în Bihor, unde specialiștii au coborât până la minus 130 de metri adâncime. Și-au dat însă seama că peștera continuă și după acest prag așa că acum o explorează. În grota subacvatică au găsit chiar și oase de la animale dispărute de mii de ani, a transmis Simona Pătruleasa.
Record național la scufundări în peșteri
Izbucul Izbândiș este cel mai adânc din România și se află în munții Pădurea Craiului din județul Bihor. Speologii îl explorează de câteva decenii dar recordul național s-a înregistrat abia recent când scafandrii de peșteră au reușit să coboare până la adâncimea de minus 130 de metri.
Citește și: VIDEO- Alertă pe litoral. Forțele Navale au căutat timp de 10 ore obiectul plutitor misterios
Citeste si: Daciana Sârbu, prima reacție după ce s-a aflat că a divorțat de Victor Ponta: „Mintea mea e...”- wowbiz.ro
Dornici să studieze și mai mult peștera inundată, grupul de scafandri speologi s-a întors în acest weekend la Șuncuiuș pentru noi căutări. Echipa este formată din 8 specialiști din Cluj, Brașov, Timișoara și București, care intră pe rând sub apă.
Liviu Retegan, scafandru- Două parți de mandibulă găsite de colegul nostru Flaviu, după câte se pare una aparține unei feline, leu probabil, ceea ce e rar pentru țara noastră iar cealaltă este de la urs.
În premieră în România, scafandrii au folosit și un cort pe care l-au montat sub apă, la o adâncime de minus 9 metri.
Corpul pierde multă căldură în apă și preferăm să nu stăm în apă și să avem un habitaclu, un cort care ne aduce corpul la o temperatură mai înaltă sau ne creează un mediu mai plăcut.
Izbucul Izbândiș are și o poveste tristă. În 1984, aici și-a pierdut viața Gabor Halasi, unul dintre cei mai mari speologi și scufundători români din perioada comunistă.