„O nouă directivă europeană interzice folosirea expresiilor ca „bio, eco sau organic" pe ambalajele produselor, fără dovezi clare. Noua lege va permite doar utilizarea etichetelor bazate pe sisteme oficiale de certificare sau stabilite de autoritățile publice”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.

Nouă directivă europeană pentru produsele bio

Noile norme își propun să facă etichetarea produselor mai clară pentru consumatori.

Astfel, vor fi interzise cuvinte precum „ecologic”, „natural”, „biodegradabil”, sau „eco”, considerate în unele cazuri înșelătoare în lipsa unor dovezi clare.
„Noi avem produse bio, eco, aceste produse sunt verificate de noi, fiecare produs trebuie să aibă certificat pe care noi îl avem în registrul nostru. Un produs, ca să fie certificat ecologic nu e ușor, e o muncă foarte mare în spate, analize făcute pe un termen îndelungat, nu poți azi să vrei un produs ecologic și azi îl ai”, a explicat Ștefania Grama, proprietara unei băcănii.

Citește și: VIDEO- Reguli noi pentru etichetele înșelătoare. Ce presupune noua directivă europeană?

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Directiva europeană vine tocmai în contextul în care în unele cazuri etichetele sau exprimările de tipul bio sau eco nu erau conforme cu realitatea.
Criteriile prin care se obține un produs cu adevărat natural sunt foarte stricte. În cazul materiei prime este interzisă folosirea organismelor modificate genetic, iar utilizarea pesticidelor sau a îngrășămintelor artificiale este limitată. Apoi, în procesul final, alimentele obținute și etichetate bio, eco sau organic trebuie să aibă un conținut ecologic de minim 95%.

În plus, se limitează utilizarea aditivilor alimentari sau a ingredientelor neecologice.
Directiva europeană are un termen de implementare de doi ani.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si