Valentin Fotescu este preot de 22 de ani la parohia Sfânta Vineri din București. Lăcașul de cult pe care îl pastorește are 600 de mp în interior și aproximativ 1.200 de mp în exterior.
Ca atare, deja face calculele pentru regulile din Noaptea de Înviere.

„În biserica noastră pot intra până la 150 de persoane ca să păstrăm cu regularitate propunerea făcută ca să fie acel perimetru de 2 metri între credincioși”, spune preotul.

Reguli relaxate pentru slujba de Înviere. Circulația noaptea, fără declarație

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anunțat cum se vor organiza slujbele religioase din perioada pascală.
Fiecare biserică va pregăti mai mulți voluntari care vor asigura buna desfășurare a procesiunilor. Iar preoții vor calcula numărul persoanelor care pot intra în lăcașele de cult, astfel încât să se păstreze distanța socială.

„Fiecarui enorias i se vor aloca 4 mp in interior cu pastrarea distantei sociale de 2 m in interior si 1,5 m in exterior”, explică Valentin Fotescu.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro

În plus- de Florii- se pot înconjura bisericile, după cum prevede tradiția, ramurile de salcie vor fi distribuite de către preoți în curtea lăcașului, iar credincioșii vor fi îndemnați să aștepte pe locurile marcate până când vor primi ramurile binecuvântate.

„Totodata, in Sfanta si Vinerea Mare, in momentul inconjurarii bisericii cu Sfantul Epitaf, voluntarii vor indemna credinciosii sa respecte distanta sociala”, spune preotul.

Se vor organiza slujbele din Săptămâna Patimilor, adică slujbele Deniilor, Taina Sfântului Maslu și Taina Spovedaniei cu respectarea regulilor de protecție sanitară.

Slujba de Înviere se va desfășura cu reguli sanitare stricte

După citirea Sfintei Evanghelii- se va împărți Lumina, iar a doua zi de Paști- slujba Vecerniei se va organiza începând cu ora prânzului.
Pe 7 mai- cu prilejul Izvorului Tămăduirii- slujba de sfințire a apei va fi săvârșită în exteriorul bisericii, apoi ea va fi oferită enoriașilor care vor păstra distanța de 1,5 metri între ei.

„Circulația va fi permisă în noaptea de Înviere, în noaptea de 1 spre 2 mai- în intervalul 10 seara- 5 dimineața și nu va mai fi nevoie de declarație pe proprie răspundere”, relatează reporterul Kanal D.

Astăzi la Palatul Victoria- premierul Florin Cîțu a avut o întâlnire cu Raed Arafat, secretar de stat și reprezentanții înaltelor culte religioase, pentru a stabili modul de organizare al slujbelor sfinte din perioada pascală.


 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si