Portul Constanta, ale carui ape sunt intens poluate din cauza navelor, reprezinta o sursa nesecata de midii cu care se aprovizioneaza cei mai multi comercianti. Vorbim despre o piata neagra, in care profitul rapid nu tine cont de nicio lege.

Fara analize de continut si de multe ori fara facturi, pestele si scoicile cu toxine ajung in farfuria clientului.

Astazi, in port, am gasit cativa pescari clandestini, care si-au pus undita langa o zona cu gunoaie.

Molustele au un filtru natural prin care reusesc sa curete pana la doisprezece litri de apa murdara pe zi. Pe canale si in porturi, insa, midia ajunge sa fie inecata in substante toxice- de la carburanti si pana la metale grele.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Midia, Constanta Nord, Constanta Sud, Eforie si Mangalia, dar si zona Deltei Dunarii sunt considerate periculoase de specialisti.

Oamenii de afaceri de la malul marii, care stiu ca in farfuria clientilor poate ajunge otrava curata, pescuiesc doar din zonele sigure. Matei Datcu, proprietar de cherhana, vrea sa-si faca o crescatorie proprie,  iar pentru asta va investi o suma considerabila in filtre de ultima generatie pentru curatarea midiilor.

Pana atunci, pentru scoicile pe care le serveste clientilor foloseste un utilaj special.

Din ce in ce mai multi comercianti din domeniu aleg sa se aprovizioneze cu peste si scoici de la bulgari. Crescatoriile vecinilor sunt bio, legislatia- mai stricta, prin urmare apele lor sunt mult mai curate decat ale noastre.

Problema pestelui otravit, contaminat cu zeci de substante toxice, a aparut ieri, dupa ample perchezitii in intreaga tara.

Sute de tone de produse pescaresti din fluviile poluate ale Spaniei si Italiei erau aduse ilegal, in conditii groaznice, catre tara noastra.

Contrabandistii foloseau facturi false si trimiteau pestele catre marii retaileri dupa ce-l spalau de duhoare cu otet.

La unele piete din Capitala e si acum plin de peste din zonele cu probleme. Comerciantii garanteaza, insa, ca produsele lor vin din ape curate, nicidecum din fluviile toxice.

Clientii n-au de ales decat sa mearga pe incredere.

Cea mai des intalnita intoxicatie din cauza pestelui este cea cu metale grele precum plumb si mercur. Acestea pot provoca, pe termen lung, chiar si tumori pe tubul digestiv.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si