VIDEO - Restaurantele, închise din nou. Școlile, focare de infecție
Spitalele și școlile sunt primele în topul focarelor de infecție, dar au fost închise restaurantele. România, azi, aproape 3.000 de cazuri de COVID.
https://www.stirilekanald.ro/raed-arafat-scenariu-sumbru-romania-ar-putea-ajunge-in-situatia-italiei-20106918
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Aceste imagini- filmate sâmbătă seara- într-un celebru club din capitală- au stârnit revoltă. Scenele arată sute de tineri îngrămădiți unii peste alții- care dansează parcă în ciuda vremurilor tulburi prin care trece omenirea. Nici ei și nici patronii nu țin cont de restricții- la fel cum s-a întâmplat și la o petrecere privată organizată într-o încăpere de pe stadionul Cluj Arena.
Pentru asta stau elevii câte 8-9 ore pe zi cu mască- se întreabă- pe bună dreptate- mulți dintre cei care au privit aceste imagini. Nici autoritățile nu le-au trecut cu vederea și astăzi- într-o altă ședință de urgență- au luat alte decizii dure: barurile, cluburile și discotecile trebuie să fie închise.
Aceeași soartă o au și sălile de jocuri de noroc și cazinourile- și aici se oprește activitatea.Ca să nu piară de tot afacerea- încearcă să atragă clienți la terasă. A cumpărat pături și încălzitoare- sperând că așa va răzbi să treacă peste încă un episod de cumpănă.
"Am achiziționat niște încălzitoare, am distanțat mesele, angajații sunt foarte stresați... nimeni nu știe nimic!”, spune tânărul patron.
La fel se întâmplă și la un alt restaurant. Doar că aici situația e mai gravă- spun patronii. Fiind situat într-o zonă de corporații- unde angajații lucrează de acasă- nici terasa nu mai e salvatoare.
„Erau undeva aproape de o sută și ceva, acum poate 30 de persoane pe zi pe care le vedem!”, spun patronii de restaurante.
Alex Dumitru- declarat cel mai bun chef bucatar al anului 2019, și-a deschis restaurantul de fine-dining în martie, la debutul pandemiei și a funcționat doar două săptămâni. Acum se gândește se tragă de tot obloanele.
"Acest restaurant a fost facut cu sufletul si nu vreau sa il pierd. Nu avem nicio rezervare. Azi nici nu o sa mai deschidem. Se anunta ploaie si nu poti sa mananci in ploaie.
Cei mai mulți blamează decizia autorităților de a închide restaurantele și cafenelele- mai ales că ultimul raport al Institutului Național de Sănătate Publică arată că aceste localuri nu sunt o sursă de speriat în privința infecției- ci mai degrabă ar fi azilele, spitalele. În industria Horeca a fost declarat un singur focar- cu 5 cazuri.
Chiar și așa- măsura e justificată- spune jurnalistul Lucian Mândruță.
„Un restaurant e focar dacă se îmbolnăvește personalul de acolo, dar dacă oamenii care trec pe acolo și interacționează între ei și fac boala, ei nu sunt prinși în acel tabel! Cred că aceste măsuri de restricție cu care vin autoritățle sanitare ar fi trebuit să fie dublate de guvern cu noi ajutoare pentru acest domeniu", spune jurnalistul.
În aproape jumătate de țară au fost luate astfel de măsuri restrictive!