Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Restaurantele ne ard la buzunare

Multe restaurante sunt aproape de faliment din cauza pandemiei. Singura soluție pe care au mai găsit-o a fost să crească prețurile.

Iulian Ciurea,

mâncare pe masă [Sursa foto: turnulsfatului.ro]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

În cele mai multe restaurante din România prețurile au crescut o dată cu pandemia. Aruncăm un ochi peste meniu si vedem că, de pildă, dacă înainte o ciorbă de văcuță costa 12 lei, acum, pentru același fel de mâncare trebuie să scoatem din buzunar 16 lei.
"De când cu pandemia, am simţit nişte preţuri ridicate mai ales la ciorbe, la felul doi... Peste tot. Cam cu 10-15%, în general. Uneori şi mai mult, dar o medie de 10-15%", spun clienții.
Iar dacă înainte alegeam la felul doi un burger cu o garnitură de cartofi prăjiți pentru care plăteam cel mult 35 de lei, acum am putea ajunge și la 37 de lei.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Dâmboviţa: Autorităţile au decis închiderea restaurantelor şi sălilor de jocuri de noroc

"Faţă de oferta iniţială, pare a fi o schimbare în sus.
Ce aţi comandat astăzi? Şniţel cu piure de cartofi. Şi cât aţi plătit? Păi, 25 de lei. Şi de regulă cât era? Undeva la 20 de lei", declară consumatorii.

Afacerile s-au reinventat, ca să supraviețuiască

Această cantină s-a transformat în restaurant la minut, care servește mâncare mai puțină, dar mai proaspătă, doar-doar va putea rezista în vremuri de criză. Însă, patronul a fost nevoit să mărească prețurile cu 10 la sută pentru a mai putea acoperi o parte din cheltuieli.
"Am înțeles că ar trebui să fie o colaborare și între noi și clienți. Clienții statornici înțeleg acest aspect, pentru că și dânșii știu că altfel n-am putea supraviețui.

Și atunci o să pierdem împreună că noi o să închidem și ei nu vor mai avea unde să mănânce o mâncare caldă", explică Gelu Pălămaru, patron.
De pildă, dacă anul trecut o pulpă de rață cu varză costa 22 de lei, acum prețul este de 25 de lei.

Citeste si: Motivul pentru care nu ar trebui să mai cumperi carne tocată din magazine

Prețurile în restaurante au crescut simțitor

Și acest local situat în cartierul Pipera, din București, cândva plin de corporatiști, este acum pustiu. Cum clienții sunt tot mai puțini de câteva luni, Murat încearcă să găsească soluții pentr a-și menține afacerea pe linia de plutire. Astfel, intenționează să mărească o parte din prețurile preparatelor ca să poată plăti în continuare salariile şi să asigure aceeaşi calitate a preparatelor.
"20% să creștem pentru că nu mai putem să plătim chiriile, angajații, impozitele, adică trebuie să ne ușurăm greutățile.
Prețurile de acum nu vă acoperă costurile? Nu, în niciun caz. Pentru că avem vânzare față de anul trecut... nici n-am ajuns la o treime", spune Murat Isaak, proprietarul restaurantului.

Restaurantele au rămas fără clienți

"Dacă anul trecut, în aceeași perioadă, terasa acestui local ar fi fost plină, acum, nici măcar jumătate dintre locuri nu sunt ocupate. Asta deși este ora prânzului", relatează Mădălina Bichir, reporter Kanal D.
Acum, prețurile preparatelor servite în acest restaurant sunt cuprinse între 15 și 25 de lei, faţă de un minimum de opt lei anul trecut.
Oamenii sunt nemulțumiți. Anul trecut umpleam de aici până sus, aveam cantitate și acum avem doar un sfert produse", spun ei.
Restaurantele au avut deja pierderi colosale, fapt ce ar putea determina o creștere a prețurilor în și mai multe localuri în perioada următoare.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI