Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Vestea că piețele vor fi închise a stârnit revoltă printre vânzători și clienți. Iar oamenii au dat năvală să-și facă provizii.
„Cum să închizi piețele românești? Și lași supermarketurile... Pentru cine?! Și noi românii ce facem?! Ne punem mâinile pe piet și mergem așa la cimitir!”,spun oamenii.
Cu greu și-au stăpânit nervii acești oameni.
Pentru autorități, explicațiile sunt însă clare.
“Comportamentul si modul de interactiune in piata e altfel decat in mall si in magazine, unde  regulile sunt  mult mai controlabile..la piete e altfel te duci, vrei sa cumperi bani cash nu se foloseste cardul in piata sunt alte riscuri care sunt mai mari in piata, in spatiu inchis”, spune secretarul de stat Raed Arafat.

Autoritățile impun noi restricții și vor cere noaptea declarația pe propria răspundere

Vânzătorii sunt puși în situația de se întoarce cu marfa acasă, sute de kilometri.
„Ce-o să fac...

O să strâng marfa, merg acasă, o arunc, marfa nu rezistă. Nu ne convine să stăm acasă, dar ce să facem. Nu noi decidem”, spun oamenii.
De luni, piețele și târgurile mai pot funcționa doar în aer liber. Reprezentanții producătorilor cer anularea acestor restricții pentru că vremea nu permite desfășurarea activității în aer liber în mod corespunzător.
Iar lista restricțiilor e una care nu se opește aici. În primă fază va fi instituită o carantină de noapte.
Între 23 seara și 5 dimineața se interzic drumurile în afara locuinței. Iar declarația pe proprie răspundere, chinul din primăvară, revine.
"Declarația are două secțiuni: la început trecem numele complet și adresa, în a doua motivul pentru care ieșim din case. Aici sunt câteva situații clare. De plidă: mergem la muncă, avem de făcut o vizită medicală ce nu suportă amânare sau o călătorie cu trenul, avionul ori autocarul pentru care am cumpărat deja bilet. De asemenea, mai putem ieși din locuințe pentru a îngriji un copil, un vârsnic sau o persoană bolnavă. Bineînțeles, declarația se semnează și se trece data", relatează reporterul Kanal D.

Cei găsiți că încalcă restricțiile, fără declarație, vor fi sancționați

Polițiștii și jandarmii vor face filtre nocturne. dacă rata de infectare va depăși pragul de 6 cazuri noi dintr-o mie de locuitori, atunci se poate ajunge în acele localități la carantină generală. Este obligatoriu să uităm și de chefurile cu prietenii și cei dragi.
“Petreceri, sarbători onomastici astea se interzic tot pentru reducerea contactului si limitarea mobilitatii. Chiar daca ai invitat pe cineva care nu sta la tine in vizita, sa se poarte masca. Daca cineva risca si vrea sa faca ceva in interiorul domiciului atunci face pe raspunderea lui, noi nu avem legislatie sa spunem ca interzicem ceva in interiorul domiciliului”, precizează Raed Arafat. 


De luni, masca este obligatorie în toată țara, inclusiv pe stradă, pentru toate persoanele cu vârsta mai mare de 5 ani. Scolile își închid și ele porțile. Se vor face doar cursuri online, indiferent care este situația epidemiologică. Toate aceste măsuri sunt valabile pentru cel puțin 30 de zile.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si