Restricții blânde pentru români, de sărbători!

Totodată, starea de alertă vine cu o serie de relaxări, care vor fi aplicate inclusiv în perioada sărbătorilor de iarnă.

Astfel, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a anunțat marți seara noile măsuri care au fost decise de către autorități. 

Citeste si: Guvernul relaxează restricțiile

Dispare interdicția de a circula în cursul nopții

Din data de 9 decembrie, românii vor putea circula fără niciun fel de restricție pe timpul nopții, ceea ce înseamnă 

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

că declarația pe propria răspundere se anulează, în special în cazul persoanelor nevaccinate.

Programul de funcționare al restaurantelor și al magazinelor se schimbă

O altă veste bună este aceea că programul de funcționare al magazinelor se va modifica. Astfel, restaurantele dar și magazinele vor funcționa până la ora 22. A crescut astfel intervalul orar în ceea ce privește programul de funcționare, întrucât până la aplicarea noilor măsuri (9 decembrie) magazinele se închideau de la ora 21:00.

Masca NU mai este obligatorie!

Măsura care cu siguranță îi va face fericiți pe cei mai mulți dintre români constă în eliminarea obligativității de a purta măștile de protecție în spațiile publice deschise. Se aplică inclusiv în stațiile de autobuz, în piețe sau târguri, zone unde în general se formează cozi. În schimb, portul măștii rămâne obligatoriu  în spațiile închise, inclusiv în transportul în comun. 

Citeste si: Masca de protecție nu mai e obligatorie în spațiile exterioare, cu excepția celor aglomerate- decizie CNSU

Certificatul Verde, în continuare necesar

Românii vor fi obligați în continuare să prezinte Certificatul Verde prin care să ateste faptul că fie au trecut prin boală sau au ales să se vaccineze. În mall-uri această regulă va fi în continuare menținută. Totodată, accesul persoanelor se poate face și pe bază de test PCR, care are o valabilitate de 48 de ore. Important de menționat este faptul că inclusiv testul rapid (antigen) va fi valabil la intrarea în localuri, o altă veste îmbucurătoare pentru persoanele nevaccinate.

De asemenea, Certificatul Verde trebuie prezentat la intrarea în cinema, teatre sau la activități sportive. Condiția este aceea că publicul este permis până la 50% din capacitatea unității.

Citeste si: Lista completă a noilor măsuri de relaxare adoptate de CNSU pentru perioada Sărbătorilor- DOCUMENT

Unde NU este necesar Certificatul Verde

În magazinele mai mici de 200 mp Certificatul Verde nu este necesar.  Accesul persoanelor în unitatea respectivă poate fi limitat, astfel încât fiecare să aibă un spațiu de 4 mp.

Cum vor funcționa restaurantele de Crăciun și în noaptea de Revelion

De Crăciun și în noaptea de Revelion, restaurantele vor putea primi clienți, însă vor putea fi deschise doar la 50% din capacitate. Și în acest caz, persoanele trebuie să prezinte Certificatul Verde, test PCR sau test rapid (antigen)

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Măsurile au fost adoptate de Guvernul României. 

VIDEO- Andreea Gurban, reporter Știrile Kanal D:

VIDEO- Declarațiile făcute de Raed Arafat, șeful DSU:

VIDEO- Europa se inchide, noi ne relaxam


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si