In articol:
Nu exista masă de Crăciun fără sarmale. Gospodinele din toată țara pregătesc bunătățile tradiționale care stau la loc de cinste de sărbători. În Mărginimea Sibiului, gospodinele respectă rețeta tradițională, păstrată exact așa cum se gătea pe vremea bunicilo r, a transmis Silvia Ioniță.
Rețetă tradițională de sarmale
Spui sarmale, te gândești la varză murată, carnea de porc și ceapă. Ingredientele tradiționale pe care le folosesc și gospodinele din Mărginimea Sibiului. Ele au și câteva secrete pentru a găti cele mai gustoase sarmale.
Sarmale cu carne de porc, ciolan, cu varză. Am tăiat porcul și am oprit pentru sarmale. Eu am învățat să fac de la mama și bunica mea. Sunt tradiționale, din Marginime,
Rețeta neschimbată de generații este cea care duce la gustul inconfundabil... de sărbătoare.
La un kilogram de carne, 100 de grame de orez, sare, piper, opțional mai putem punem un ou dacă dorim. Dacă nu, merge și fără. Carnea trebuie să fie nici prea grasă, nici prea macră. Trebuie amestecat să fie: un sfert grăsime, trei sferturi carne, a declarat Chivuța Veștemean.
Prima dată se toacă mărunt ceapa și se pune la călit în puțin ulei. Orezul spălat bine se adaugă peste ceapă și se mai lasă câteva minute. În timp ce se răcește ceapa călită, se pregătesc foile de varză murată. Carnea tocată se amestecă bine cu ceapa călită, orezul și oul bătut. Se adaugă sare și piper după gust.
În Marginime nu punem bulion la ele.
Gospodina trece apoi la împachetatul sarmalelor. Lucrul cu răbdare aproape a ajuns la final. Sarmalele mai trebuie doar să fie așezate cu grijă în oală și puse la fiert. În Marginime gospodinele adaugă un ingredient special.
Aici avem pisătura, se numește aici la noi în Mărginime, slănină tocată și cu ceapă, slănină albă neafumată. Asta dă gust bun la sarmale. Nu se pun sarmalele direct. Punem un strat de varză după care așezăm sarmalele roată, a declarat Chivuța Veștemean.