„Limitarea plăților cash, introdusă prin pachetul de măsuri fiscal-bugetare, a stârnit reacții controversate. Oamenii spun că trebuie căutate alte modalități de combatere a evaziunii fiscale, nu doar o limitare a cash-ului. Și băncile au reacționat imediat, nu în sprijinul oamenilor, ci prin majorarea comisioanelor de depunere sau retragere de bani, pentru un profit în plus. Revolta comisioanelor a ajuns și în atenția premierului care a cerut explicații într-o ședință la Palatul Victoria”,

a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.

Reacții controversate în urma limitării plăților cash

„E clar că băncile au profitat de greșeala pe care a făcut-o Guvernul. Noi vom suferi! Că așa, bucățică cu bucățică, costul vieții crește”, este părerea unei persoane.

Guvernul a stabilit, prin noul pachet de măsuri fiscal-bugetare, o limită clară pentru tranzacțiile cu bani cash. Acesta a și fost începutul revoltei oamenilor.

Citește și: EXCLUSIV- Fermierii sunt nemulțumiți de limitarea plăților cash. Noua măsura ar bloca piața terenurilor agricole: ”Vor să fraierească oamenii de la țară”

„O firmă care are de făcut o plată nu poate depăși suma de o mie de lei pe zi în numerar. Plățile către magazinele de tipul cash and carry sunt limitate la două mii de lei.

În acelasi timp, o plată sau o încasare între o firmă și o persoană fizică este limitată la suma de cinci mii de lei pe zi”, a transmis Diana Buzea, reporter Știrile Kanal D.

Prin aceste măsuri, Guvernul avea un scop clar: combaterea evaziunii fiscale. Însă, a atras mai degrabă nemulțumiri. Imediat, băncile, ca un răspuns, au anunțat că vor majora comisioanele pentru tranzacții.

Una dintre cele mai mari bănci din țară a anunțat deja noile comisioane, care trebuiau să se și aplice de la 1 ianuarie. Cea mai importantă modificare este cea aplicată tranzacțiilor între persoane fizice și persoane juridice sau între două persoane fizice. Dacă până acum se rețineau 2,5 lei pentru încasare și 5 lei pentru transfer, acum, comisioanele au ajuns la 10 lei pentru încasare și 20 de lei pentru transfer. Ulterior, banca a revenit și a precizat ca decis să amâne, pentru moment, orice creștere a comisioanelor.

Economiștii spun că băncile au ales majorarea comisioanelor și ca o modalitate de a-și susține activitatea care va deveni tot mai aglomerată.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

„Să încercăm să ne imaginăm despre ce e vorba. Practic, în noile condiții, multe companii vor fi nevoite să facă drumuri mai frecvente la bancă pentru a depune numerarul, să se limiteze la anumite tipuri de tranzacții, care se fac prin numerar”, a explicat Christian Năsulea, economist.

Situația a ajuns și în atenția premierului. Marcel Ciolacu spune că este vorba de lăcomie și a convocat o întâlnire cu bancherii și instituțiile abilitate în domeniul financiar.

„Nu e vorba de renunțare, e vorba să nu fie lumea afectată. Nu știu dacă modificarea plafoanelor e cea mai bună soluție, e o problemă la micii întreprinzători, acolo cu plățile cash să nu se facă cozi interminabile la bancă”, a afirmat Ciolacu.

Citește și: Marcel Ciolacu: ”Toate limitele actuale de cash vor fi menținute”- Vor exista două excepții

Tot premierul spune că măsura nu a fost o decizie politică, ci o propunere venită de la ANAF pentru combaterea evaziunii fiscale.

„Aceste măsuri au fost propuse de o echipă tehnică de la ANAF, mi s-ar fi părut jenant ca eu, prim-ministru, să ies să critic propunerile unor experți de la ANAF”, a adăugat premierul.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Dar economiștii nu sunt de aceași părere.

„Măsura de limitare a plăților cash este ineficientă. Este foarte puțin utilă pentru a combate evaziunea fiscală. Evaziunea fiscală nu e făcută de omul care plătește cu cash, care își cumpără un televizor sau un cal la țară”, mai spun economiștii.

În zonele izolate, fără agenții bancare, situația pare fără soluție.

Dacă nu se respectă plafoanele impuse de Guvern, se aplică o amendă de 25% din suma încasată, respectiv deținută în casierie, care depășește plafonul.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si