Acești tineri sunt în căutarea unui apartament cu două camere, doar că ofertele pe care le-au găsit le  depășesc cu mult bugetul.  

„Prețurile sunt destul de mari momentan pentru doi tineri care abia încep. 75 de mii ar fi bugetul nostru, dar ele depasesc. Undeva 85-90”, a spus un tânăr.

Acești tineri sunt în căutarea unui apartament cu două camere, doar că ofertele pe care le-au găsit le  depășesc cu mult bugetul.

 

„Prețurile sunt destul de mari momentan pentru doi tineri care abia încep. 75 de mii ar fi bugetul nostru, dar ele depasesc. Undeva 85-90”, a spus un tânăr.

Discuţiile despre majorarea TVA pentru achiziţia de locuinţe, de la 5 la 9 la suta de la 1 ianuarie,  îi determină pe tot mai mulţi români să se grăbească în a-şi cumpăra o locuinţă.

„Este o oportunitate să beneficiem de tva-ul de 5 la suta”, a mai spus cineva.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

„De asta suntem aici acum. Am zis ca poate reusim sa gasim ceva mai repede, pentru ca multi cauta in perioada asta”

Odată cu intrarea în vigoare a noilor măsuri fiscale, diferența pentru o locuință va fi semnificativă în bugetul românilor.

O locuință de 57 mp din acest complex rezidential cotata la 118 mii de euro are un preț final de aprox 124 de mii de euro cu tva de 55.

Același apartament va costa circa 129 de mii de euro cu tva de 9% după ce legea va intra in vigaore.

EVOLUȚIE PREȚ APARTAMENT 57 MP

Preț actual: TVA 5%- 123.900 euro

Preț de la 1 ianuarie 2024: TVA 9%- 128.620 euro

Experții imobiliari atrag atenția că scumpirea ar putea fi chiar mai mare de 4 procente, pentru că, de anul viitor, imobilele nou construite trebuie să respecte standardele europene de eficiență energetică. Iar asta va duce la costuri mai mari.

Fără ajutorul părinților, tinerii nu își pot lua o casă

„Perspectivele incepand cu anul viitor vor fi cresteri substantiale de preț datorită tva-ului. Dacă în ziua de azi un preț mediu pentru zona de sud ar fi de 1500-1600 euro pe  mp  vor ajunge undeva spre 2000 de euro pe mp la inceputuL anului viiitor, poate spre jumătatea anului cel tarziu”, a spus expertul imobiliar George Adrian Monu.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

„Am văzut și cu 200 de mii in conditiile in care nu sunt finalizate duplexurile.

Ma asteptam la 150-160 de mii. In momentul de fata e sus piata. La salariile care sunt si in Bucuresti, fara ajutorul parintilor este foarte greu ”, a spus cineva.

De la an la an prețul locuințelor a crecut cu cel putin 5 procente spun specialiștii, spre disperarea cumpărătorilor.  

„Cu siguranta ca noile masuri legislative vor impune cresterea pretului apartamentelor. Cred ca e 5-10 la suta procentul de crestere cum a fost si pana acum”, a spus expertul imobiliar Romeo Ghica.

Există totuși o portiță pentru cumpărători. Conform proiectului inițiat de Guvern, cei care achită un avans pentru o locuință de până în 120.000 de euro și 120 de metri pătrați vor beneficia de un TVA de 5%, dacă vor plăti avansul până la sfârșitul anului și dacă vor achita restul sumei până la 31 decembrie 2024.

Cât despre locuințele care depășesc valoarea de 120 de mii de euro, acestea vor avea un TVA de 19%.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si