Cu 1% din cifra de afaceri urmează să fie taxate de la 1 ianuarie 2024 micile afaceri. Comercianții spun că singura soluție pentru a face față acestei măsuri fiscale este să majoreze prețul alimentelor.
Suntem producători, dar avem nevoie de etichete, de ambalaje, de condimente...de n lucruri, care practic tot acolo ajungem, tot la prețul final al produsului. Toți vor fi impactați. De la unul la celalalt, fiecare are angajați, a
spus Nicoleta Iliaș, comerciant.
Pe lanț se însumează, de la producătorul de materie primă care să preusupunem că e o microîntreprindere care produce ouă de prepeliță, la transportatori sau distribuitiori. Și după aia la retailer. Putem vorbi de creșteri mai mari, înlănțuite, a spus Feliciu Paraschiv.
Să luăm exemplul unei pâini. Pe lângă brutăria care își va adăuga în prețul final acel 1% pe care îl dă către stat, scumpirea ar putea fi și mai mare.
Nota finală, suportată de clienți
Scumpirea de 1% s-ar putea transforma într-o majorare de 4-5 procente în funcție de toți cei implicați pe lanțul alimentar. În cazul pâinii, pe lângă comerciantul final vorbim și despre producătorul de materie prima pentru pâine, dar si despre cei care o ambalează sau o etichetează.
În cazul nostru de obicei ne afectează cerealele. Anul trecut a fost un an foarte scump.
Cei care importa plastice, ambalaj din... și ei au scumpit destul de mult, o dată din cauza materiei prime și acum probabil o vor face din cauza taxelor, a menționat un comerciant.
Și reprezentanții Ministerului Agriculturii spun că majorarea prețurilor este iminentă, mai ales că pe lângă impozitarea cu 1% din cifra de afaceri, guvernanții au pregătit și alte măsuri fiscale.
Crește și nivelul de salarizare și TVA-ul la produsele tradiționale.
Probabil vor fi și creșteri de prețuri. Probabil se umbla la adaosul comercial, probabil vor fi și măriri de prețuri, a declarat Aurel Simion, secretar de stat MADR.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Nota plată va fi suportată în final de...clienți.
Citește și: VIDEO- Cea mai mare frică a românilor, scumpirile. Ce prețuri au produsele?
Ei fac să le fie lor bine, nu pentru noi. Am venit să iau și eu cartofi, 100 și ceva de lei, nici brânza, nici o bucată de carne, a spus un client.
Prețul combustibilului iar începe să crească.
Ele vin în lanț și există riscul ca prețul să crească cu câteva procente, ori pentru orice român, câteva procente acolo, câteva în altă parte însemna afectarea buzunarului propriu care și așa este gol, a declarat Dragoș Frumosu, președinte Sindialimenta.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
În ultimul an, mărfurile alimentare s-au scumpit cu aproximativ 12 procente.
Inflația în luna august s-a situat la 9,4 la sută.
Pentru finalul anului, economiștii estimează că s-ar putea apropia de 7 procente.