„Nu va fi reintrodus stagiul militar obligatoriu, spune clar președintele Iohannis, în ziua în care România sărbătorește 20 de ani de NATO. Este nevoie, însă, de rezerviști, iar, în discuție există deja un proiect cu privire la stagiul militar voluntar. Între timp, sunt desfășurate exerciții de mobilizare în Brăila și Galați. Rezerviștii au fost chemați la unitățile militare pentru antrenamente, inclusiv trageri cu arma. Cei care au participat fac parte din toate domeniile: de la șefi de săli de spectacol, până la manageri de companii sau comandanți de nave”, a transmis Christian Sabbagh.

Fără stagiu militar obligatoriu, dar cu nevoie de rezerviști

Vreme de cinci zile, rezerviștii din Brăila și Galați au fost chemați la unitățile militare pentru antrenamente. Totul se întâmplă pentru ca autoritățile să verifice care este capacitatea populației de a se apăra în caz de conflict armat. Printre rezerviști se numără oameni care nu au mai ținut arma în mână de ani întregi.
„- Când ați pus ultima dată mâna pe armă?
- De vreo 10 ani. Ultima tragere pe care am făcut-o”, a spus un bărbat.

Citește și: Anunțul momentului despre pensii: ”Vor aduce punctaj suplimentar şi este important ca tinerii să cunoască”

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

De aproape 30 de ani, Viorel este supraveghetorul unei săli de spectacole. Verifică biletele și îi îndrumă pe spectatori. Astăzi, însă, a luat arma în mână și a tras din nou la țintă!
„E ceva bun în toată chestia asta, dacă un număr de ani nu pui mâna pe armă, uiți. E bine să își readucă aminte, mai ales în contextul actual”, a spus Viorel.
În viața de zi cu zi, acest rezervist dă ordine, pentru că este căpitan de navă.

Astăzi, în schimb, a ascultat ordinele militarilor.
„Sunt obișnuit cu armele, sunt și vânător! Nu mi-a fost teamă! E necesar ca să ne aducem aminte și poate nu va mai fi nevoie... dar cu situația de acum trebuie să fim pregătiți”, a spus bărbatul.
Unul dintre rezerviști a reușit să impresioneze după ce a nimerit toate țintele, deși nu a mai pus mâna pe armă de 20 de ani. Este vorba despre managerul unor companii.
Antrenamentele de la Galați vor fi desfășurate până la finalul acestei săptămâni, însă, astfel de exerciții sunt planificate și organizate periodic în toate județele țării.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: