„Care sunt problemele care pot apărea în ultimul trimestru de sarcină, dar și care sunt semnalele pe care bebelușul i le poate transmite mamei, aflăm chiar acum de la colega mea, Larisa Rațiu, care este alături de un medic ginecolog”, a transmis Simona Pătruleasa.

Riscurile din ultimul trimestru de sarcină

„Larisa Rațiu: Suntem chiar acum în cabinetul doctorului Dan Deva, care este alături de pacienta sa în timpul unei ecografii.

În primul rând, vă rog să ne spuneți care sunt semnele care arată că bebelușul este bine și că sarcina decurge normal?

Citește și: Confruntarea amazoanelor, aseară, la “Insula de 1 milion”

Dr. Dan Deva: Sunt mai multe semne. Semnele pot fi ecografice sau pot fi clinice, percepute de pacientă. Pacienta poate să perceapă mișcările bebelușului în frecvența cu care este obișnuită, ceea ce înseamnă că totul merge bine și lipsa contractelor evident, iar dintre semnele ecografice cea mai importantă este prezența lichidului în cantitate normală. Dacă lichidul este în cantitate normală asta înseamnă că îi funcționează rinichiul copilașului, asta înseamnă că primește sânge cu oxigen și sarcina decurge cu bine. De asemenea, se mai poate măsura frecvența cardiacă plus că trebuie urmărită rata creșterii copilului, dacă corespund săptămânile de la ultima menstruație cu săptămânile care ne arată vârsta sarcinii după măsurători.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Larisa Rațiu: Care sunt semnalele la care trebuie să fie atentă viitoarea mamă? Sarcina trebuie monitorizată mai des în ultimul trimestru?

Dr. Dan Deva: Ultimul trimestru înseamnă 29- 40 patruzeci de săptămâni. Până la 36 de săptămâni se poate să vină lunar sau la două săptămâni, în funcție de cum se simte și de cum evoluează sarcina. După 36 de săptămâni este bine ca și controalele să fie săptămânale.

Mama trebuie să urmărească neapărat mișcările fetale, trebuie să fie patru mișcări pe oră, asta arată starea de bine. Sunt câteva semne care arată că ceva nu merge bine. De exemplu, un mare pericol este dacă se rupe să membrana amniotică și curge lichid amniotic se poate întâmpla ceva foarte rău și anume să coboare cordonul ombilical înaintea capului fetal și atunci cordonul va fi comprimat între osul pubian și capul fetal și se poate întâmpla chiar moartea fătului. Deci, dacă constată pacienta gravidă că s-au rupt membranele și că pierde lichid amniotic trebuie să meargă de urgență la spital. Al doilea semn, foarte periculos, care arată o evoluție nefavorabilă a sarcinii, este sângerarea de trimestrul trei, care poate să fie din cauza unei placente previa sau din cauza dezlipirii unei placente normal inserate”.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si