VIDEO- Ritualul busuiocului. Tradiții și obiceiuri de Bobotează
De Bobotează, poporul român respectă multe obiceiuri și tradiții, printre care se regăsește și ritualul busuiocului. Află care sunt acestea!
Ajunul Bobotezei este și o zi plină de obiceiuri și tradiții populare. Una dintre ele se referă la fetele nemăritate care ar putea să-și viseze ursitul. Dar cu mai multe detalii despre toate acestea ni se alătură colega mea, Dana Luțu, care se află în acest moment la Muzeul National al Țăranului Roman. Buna ziua, Dana, a transmis Simona Pătruleasa.
În ajunul Bobotezei se spune că se deschid cerurile, iar fetele nemăritate își pun busuioc sub pernă să își viseze ursitul, dar cu mai multe informații vine etnologul Ciprian Voicilă care ne va spune care este însemnătatea acestei zile și cât de important este busuiocul
- Este destul de important, e vorba de un timp sacru special, mâine creștinii sărbătoresc botezul Domnului, săvârșit de Ioan Botezătorul. Se arată sfânta treime de aia i se mai spune și epifanie, cei curați la suflet văd cerurile deschise, animalele vorbesc între ele la miezul nopții, comorile care ard. În acest timp gospodine le pregătesc tot felul de bucate, se făceau mai demult plăcinte cu varză borș pește și există o serie de credințe și obiceiuri care vizează anul nou. Se ia din vatră cenușă, cenușă care va fi aruncată peste răsadurile de primăvară. Este o sărbătoare importantă și pentru fetele nemăritate, cum am spus, în vechime, tot în ajun, luau apă neîncepută, a doua zi soarele bătea cu razele sale în ea, iar ele se spălau pe față invocând o pe Maica Domnului care cobora pe o scară din cer să le facă frumoase, căutate și jucate la hovră, a declarat Ciprian Voicilă, etnolog.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citește și: VIDEO- ÎPS Teodosie a sfințit tone de apă, în ajunul Bobotezei
Pentru mai multe informații urmăriți materialul următor.