„Curmale, kiwi, fistic, rodii sau smochine. Sunt doar câteva dintre fructele exotice care au început să fie cultivate în țara noastră și să pună în umbră schimbările tradiționale. Schimbările climatice din ultimii ani au influențat producțiile clasice. În Sahara Olteniei, de pildă, tot mai mulți oameni plantează în propriile grădini arbuști exotici”, a spus Simona Pătruleasa.

Citește și: VIDEO- Temperaturile mari distrug recolta. Fermierii sunt îngrijorați din cauza culturilor

Ce cultivă oamenii din Dăbuleni

„Vă prezint grădina mea exotică. Kiwi, rodiu, curmalul chinezesc, kaki, migdalul...”, a spus Lelia Cioacă, localnică.

Lista ar putea continua. Lelia se numără printre primii producători din Dăbuleni care au renunțat la cultura clasică de pepeni. În cinci ani, femeia și-a transformat grădina într-un mic rai exotic. A început timid, cu rodiul.

„Aici este rodiul meu, prietenul meu cel mai bun. De vreo trei ani de zile îmi face fructe. Fructele sunt mari, frumoase, zemoase”.

Cel mai productiv este, însă, curmalul, pe care olteanca l-a cumpărat de la Stațiunea de Cercetare din Dăbuleni.

„Așa arată curmalul meu chinezesc, plantat acum doi ani. Deja anul trecut mi-a rodit, a făcut în jur de trei kilograme de fructe”.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Dana Roba și Beni s-au despărțit după un an de relație: „S-a terminat. Nu mai pot...”- wowbiz.ro

Citeste si: Un mall de lângă Madrid le oferă vizitatorilor o „stațiune de schi” acoperită, deschisă tot anul: „Uit de cele 38 de grade de acasă”- antena3.ro

„Copiii și nepoții n-o să mai știe mare lucru despre pepenii de Dăbuleni. O să știe de curmalul de Dăbuleni sau de kaki de Dăbuleni sau de kiwi de Dăbuleni”,

a afirmat Lelia Cioacă, localnică.

Din grădină, ne mutăm în Stațiunea de Cercetare, unde, de mai bine de cinci ani, specialiștii testează speciile de plante exotice.

„Așa arată la ora actuală baby-kiwi. Este un fruct care, de asemenea, se coace în toamnă și are un gust deosebit. Seamănă cu kiwi pe care toată lumea îl cunoaște, doar că e de dimensiuni mai mici și se consumă direct cu coajă”, a spus Alina Paraschiv, șef laborator.

De ce fructele exotice se adaptează mai simplu la schimbările climatice din ultimii ani

Spre deosebire de culturile tradiționale, acestea se adaptează mai ușor la clima capricioasă din ultimii ani.

„Ierni mai blânde, brume care intervin târziu în primăvară și seceta și arșița din timpul verii”.

Practic, fructele exotice și delicioase au nevoie de mai puțină apă, o resursă care, în Sahara Olteniei, lipsește cu desăvârșire.

Citeste si: VIDEO Emilia Ghinescu vorbește despre vremurile grele din viața sa: „Eram singură și au fost momente în care nu știam de unde să fac rost de bani să îmi plătesc anumite rate.”- kfetele.ro

Citeste si: Un curier român și-a pierdut viața în timp ce incerca să împiedice un hoț să îi fure duba: ”A încercat să-i oprească, ca să nu-și piardă slujba”- radioimpuls.ro

Citeste si: Andrew Tate a fost plasat în arest la domiciliu, iar fratele său, Tristan, a fost pus sub control judiciar. Ce acuzații li se aduc- antena3.ro

Citește și: VIDEO- Fructele exotice, pasiunea Deliei. Cântăreața a împărășit în mediul online o adevărată „carte de bucate”

„Odată cu schimbările climatice am descoperit și această specie, fisticul, căruia această primăvară i-a fost prielnică. Uitați-l cât de încărcat este de rod și cât de frumos arată”, a afirmat Alina Paraschiv, șef laborator.

Producătorii interesați să cultive experimental fructe exotice pot cumpăra de aici arbuști. Cel mai căutat este curmalul, care produce fructe toamna, două luni pe an. Numai în primăvara acesta, câteva sute de români au comandat planta, dintre care peste 20 de clienți sunt doar în Oltenia.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si