VIDEO Rodii de... Dăbuleni! În Sahara Olteniei se cultivă fructe exotice
Localnicii din Dăbuleni s-au apucat să cultive fructe exotice. Principalul motiv este reprezentat de modul în care vremea s-a schimbat în ultimii ani.
„Curmale, kiwi, fistic, rodii sau smochine. Sunt doar câteva dintre fructele exotice care au început să fie cultivate în țara noastră și să pună în umbră schimbările tradiționale. Schimbările climatice din ultimii ani au influențat producțiile clasice. În Sahara Olteniei, de pildă, tot mai mulți oameni plantează în propriile grădini arbuști exotici”, a spus Simona Pătruleasa.
Citește și: VIDEO- Temperaturile mari distrug recolta. Fermierii sunt îngrijorați din cauza culturilor
„Vă prezint grădina mea exotică. Kiwi, rodiu, curmalul chinezesc, kaki, migdalul...”, a spus Lelia Cioacă, localnică.
Lista ar putea continua. Lelia se numără printre primii producători din Dăbuleni care au renunțat la cultura clasică de pepeni. În cinci ani, femeia și-a transformat grădina într-un mic rai exotic. A început timid, cu rodiul.
„Aici este rodiul meu, prietenul meu cel mai bun. De vreo trei ani de zile îmi face fructe. Fructele sunt mari, frumoase, zemoase”.
Cel mai productiv este, însă, curmalul, pe care olteanca l-a cumpărat de la Stațiunea de Cercetare din Dăbuleni.
„Așa arată curmalul meu chinezesc, plantat acum doi ani. Deja anul trecut mi-a rodit, a făcut în jur de trei kilograme de fructe”.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
„Copiii și nepoții n-o să mai știe mare lucru despre pepenii de Dăbuleni. O să știe de curmalul de Dăbuleni sau de kaki de Dăbuleni sau de kiwi de Dăbuleni”, a afirmat Lelia Cioacă, localnică.
Din grădină, ne mutăm în Stațiunea de Cercetare, unde, de mai bine de cinci ani, specialiștii testează speciile de plante exotice.
„Așa arată la ora actuală baby-kiwi. Este un fruct care, de asemenea, se coace în toamnă și are un gust deosebit. Seamănă cu kiwi pe care toată lumea îl cunoaște, doar că e de dimensiuni mai mici și se consumă direct cu coajă”, a spus Alina Paraschiv, șef laborator.
Spre deosebire de culturile tradiționale, acestea se adaptează mai ușor la clima capricioasă din ultimii ani.
„Ierni mai blânde, brume care intervin târziu în primăvară și seceta și arșița din timpul verii”.
Practic, fructele exotice și delicioase au nevoie de mai puțină apă, o resursă care, în Sahara Olteniei, lipsește cu desăvârșire.
Citeste si: Fostul fotbalist Nicolae Oaidă, câștigător al Cupei României, a murit- radioimpuls.ro
„Odată cu schimbările climatice am descoperit și această specie, fisticul, căruia această primăvară i-a fost prielnică. Uitați-l cât de încărcat este de rod și cât de frumos arată”, a afirmat Alina Paraschiv, șef laborator.
Producătorii interesați să cultive experimental fructe exotice pot cumpăra de aici arbuști. Cel mai căutat este curmalul, care produce fructe toamna, două luni pe an. Numai în primăvara acesta, câteva sute de români au comandat planta, dintre care peste 20 de clienți sunt doar în Oltenia.