Seceta din ultimii ani face ravagii. Lacurile din țară seacă văzând cu ochii, iar peisajul se transformă într-unul de coșmar.

Acolo unde erau hectare întregi acoperite cu apă, acum se văd cratere adânci și pești morți, a transmis Cristian Sabbagh.

România aridă: lacuri secate și pești morți

În Ipotești, județul Olt, lacul ce se întindea pe 15 hectare și care era cândva mândria localității s-a transformat într-o biată baltă.

Din cauza secetei, peștii luptă în zadar să supraviețuiască.

- S-a ales praful de ea. Păcat de peștele ăsta care mai e aici în el. Ăștia micuții mor că nu mai au aer. Pentru că toată apa de aici are 40 de centimetri, mai mult nu e! Ia uitați unde era. Că se văd malurile unde era. Acum nu mai este decât foarte puțină apă. Era până aici, sus, ia uitați, a spus un localnic.

În locul apei au apărut insule aride care formează un peisaj sinistru.

Citește și: Alertă în Malawi! Oamenii riscă să moară de foame. Care este cauza?

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare- wowbiz.ro

Surprinzător sau nu, locul pe care pășesc acum a fost cândva chiar mijlocul lacului. Însă în ultimii trei ani, suprafața apei a secat cu până la 40 la sută. Pământul s-a uscat și a crăpat atât de mult, încât în această zonă s-au format iată cratere în care încape cu ușurință mâna, a transmis Teo Argint.

- Anul ăsta e dezastru. Nu vedeți că uite, deja pe fiece zi, seacă cam 20 centimetri, 30.

În fiece zi. Cred că în iulie, august, când o fi seceta aia mare, seacă de tot, a spus un localnic.

Izvorul care alimenta lacul a secat și el, iar cantitatea de precipitații înregistrată de la începutul anului în zonă a fost de doar 40 de litri pe metrul pătrat.

- Aa, ce ploaie? Păi a fost acum 2-3 săptămâni câteva picături, păi aia e ploaie? N-a mai plouat demult, plus iarna nicio zăpadă, nimic, din ce să se strângă apa? Era până aici apa, era frumos, cât au fost timpurile bune și a plouat, era foarte mare. Sinistru, foarte sinistru, a spus un localnic.

Citeste si: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea a suferit un grav accident! Fosta concurentă ”Bravo, ai stil!” desfigurată: ”Am intrat frontal într-un TIR”- radioimpuls.ro

Coeficientul de umplere, în principalele 40 de lacuri este astăzi de 70 la sută, cu 10 la sută mai puțin decât aceeași perioadă a anului trecut. Volumul în principalele 4- de lacuri este astăzi de 3 miliarde de metri cubi de apă. Mai mic decât aceeași perioadă a anului trecut, a declarat Ana Maria Agiu, reprezentant Apele Române.

Și mai grav: dacă acum două ierni echivalentul apei în stratul de zăpadă era de 650 de milioane de metri cubi, iarna aceasta n-a depășit 200 milioane de metri cubi.

Adică de trei ori mai puțină apă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si