Aur, bijuterii, documente și arhive întregi au rămas de atunci în capitala Rusiei. Puține lucruri s-au mai întors.

O listă clară a obiectelor trimise acolo există la Banca Națională a României, care vrea să recupereze averea uriașă. Numai valoarea aurului depășește 5 miliarde de euro.

Discuțiile despre Tezaurul României care a rămas în Rusia în anii Primului Război Mondial și pe care, ulterior, rușii au refuzat să le restituie au ieșit din nou în atenția publică.

Peste 90 de tone de aur, arhive, acte și multe alte bogății culturale au fost păstrate în afara graniței, iar în ciuda eforturilor- puține au mai venit înapoi în țară. Puțini își mai aduc aminte frânturi de la orele de istorie- dar nu își pot imagina importanța subiectului.

Citește și: Victor Negrescu, despre aderarea României la Schengen: „Există trei variante pentru aderarea la Schengen până la sfârșitul anului. Șansele au crescut simțitor”

România își vrea Tezaurul înapoi

„Din câte știu este destul de împărțit, nu este într-un singur loc și nu cred că se mai poate acum”, spune un tânăr.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

„Să zicem că am recupera înapoi tezaurul, dar e vorba cum gestionăm averea pe care să zicem că am putea să o recuperăm”, spune o tânără.

Conducerea Băncii Naționale are o listă detaliată a averii României captivă la Moscova.

„Sunt peste 90 de tone, 93 de tone de aur, alte documente din Arhivele românești, alte obiecte de valoare din arhivele românești, este o creanță.

O datorie pe care statul rus o are la România să dea înapoi aceste obiecte”, spune Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

De-a lungul anilor, rușii au restituit puțin din întreaga avere. În anul 1935, puțin peste 30 de kg de aur și zeci de lucrări pictate de Nicolae Grigorescu au ajuns înapoi în țară- iar 21 de ani mai târziu, Cloșca cu puii de aur. Foarte puțin, în comparație cu tezaurul rămas în continuare pe teritoriul rușilor.

„Dacă noi am recupera acel Tezaur cred că am deveni una dintre primele puteri europene, ca să fie clar. Pentru România ar fi o mană cerească. Bolșevicii s-au servit din plin, mai ales în timpul ăzboiului civil de la ei din acest tezaur al României. Cât a mai rămas din cel, ce a mai rămas din el e de discutat”, spune istoricul Adrian Niculescu.

Reprezentanții Băncii Naționale fac un lobby internațional pentru Tezaurul României

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citește și: Cine sunt adversarii României la Euro 2024? Află care sunt grupele Campionatului European 2024

„Avem toate actele care arată că a fost pur și simplu transportat într-un stat, depozitat acolo și e o creanță care trebuie activată, nimic altceva. Atunci când se va discuta despre tezaure și documente și obiecte de artă reținute în state, reținute abuziv, va fi pusă pe masa aceasta și problema tezaurului Românesc așa încât ea să capete recunoaștere internațională mai largă”, a mai spus Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

Valoarea de atunci a Tezaurului, era de peste 1,5 miliarde de lei. Acum, vorbim de o sumă mult mai mare. Doar cele 90 de tone de aur ar valora aproape 5 miliarde și jumătate de euro, dar sunt și alte bijuterii ale reginei Maria, de exemplu, care au o valoare culturală uriașă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si