VIDEO - România, nou teritoriu. În Dunăre a apărut o insulă
Cel mai nou teritoriu din România poate fi admirat în toată splendoarea datorită secetei. Insula care a răsărit în Dunăre, la Galați, e mai mare ca niciodată!
O fâșie de nisip desparte în două apele Dunării, chiar în dreptul orașului Galați. Insula a apărut prima dată în urmă cu câțiva ani, iar de atunci aici s-au tot depus aluviunile, iar teritoriul a căpătat proporții tot mai mari.
În anii secetoși se vede cel mai bine și întrucât fenomenul se tot repetă de ceva timp încoace, autoritățile au hotărât să îi ofere celui mai nou teritoriu statut oficial.
Citeste si: VIDEO- Vremea a distrus merele. Prețuri mai mari cu 70%
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
"Este în scădere în continuare și se zice că în următoarele 2-3 săptămâni, o să scadă cel puțin un metru", spun pescarii.
Insula din Dunăre a fost introdusă pe hărțile de navigație și ca toate celelalte teritorii înconjurate de ape, aici s-a dezvoltat un microclimat specific bălților și Deltei, cu porțiuni în care a crescut papură și stuf.
"Normal că e spectaculoasă că e ceva care nu se vede de fiecare data dar cred ca ar fi mai bine s-o curete, Dunarea pentru ca s-a adunat si mâl, s-a ingustat fata de ani inainte cum era", spun oamenii.
Citeste si: Imagini inedite: Un lac din România a secat în totalitate
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
"E frumoasă Dunărea, nu știu cum arată de obicei, dar e frumoasă!", spun turiștii.
Deși debitul Dunării la intrarea în țară, în secțiunea Baziaș, este în ușoară creștere, totuși se află sub media multianuală a lunii septembrie.
Mai mult, între Turnul Măgurele – Tulcea debitul fluviului este în scădere.
"Noi acționăm acum cu lucrări de dragaj+ Situația adâncimilor este bună, atât pe Dunărea fluvială, cât și pe cea maritimă. Acea insulă va apărea ori de câte ori Dunărea va scădea, dar șenalul navigabil asigură adâncimea de minimum 24 de picioare", spune Sorin Crețu, reprezentant al AFDJ Galați.
Dunărea a înregistrat cea mai scăzută cotă, la Galați, în 1921, atunci când a ajuns la minus 43 de centimetri față de zero.