"România produce cea mai curată mâncare din Uniunea Europeană, este concluzia celui mai recent raport al Organizaței pentru Alimentatie a Națiunilor Unite. Doar că este insuficientă, așa că am devenit dependenți de importuri, cu riscul de a ne îmbolnăvi. Legumele şi fructele din alte state au fost tratate chiar şi cu de 17 ori mai multe substanţe decât cele autohtone", a transmis Cristian Sabbagh.

Producem legume puține, dar sănătoase

Această doamnă vine zilnic la piață cu verdețuri românești. Salata, ridichiile sau ceapa verde le cultivă în solariile din Adunații Copăceni și spune că nu foloseşte pesticide sau alte chimicale pentru creşterea plantelor.

"- Suntem țărani nu avem ce să le punem... bălegar de oaie, tratat terenul, forte, foarte bune. Toate sunt în solar. Aia trată este foarte groasă la foaie, urâtă, zici că e hârtie creponată.
- Și asta românească?
- E bună, gusoatsă, e calitativa, ia uite-o... ți-e drag să o privești cu ochiul", a spus o doamnă care vinde legume.

Producţia nu este însă suficientă prentru cosum şi, de aceea, importăm masiv din țări precum Olanda, Spania, Grecia sau Italia. Legumele şi fructele din astfel de state au fost tratate chiar şi cu de 17 ori mai multe substanţe decât cele românești, arată datele de la Organizația pentru Alimentație si Agricultura a Natiunilor Unite.



"În lipsa produselor autohotne suntem tentați să le alegem pe cele din import, dar asta ne-ar putea costa sănătatea. Statisticile oficiale arată că Olanda este cel mai mare utilizator de pesticide din UE cu aproximativ 11 per hectar. În top urmează Cipru, Malta, Irlanda și Belgia", a transmis Mădălina Bichir, reporter Știrile Kanal D.

Acum, România are 4.000 de hectare de solarii pentru producţia de legume.

Suprafaţa ar trebui să crească de opt ori pentru a satisface consumul intern.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

În perioada octombrie-aprilie avem peste 90 la sută fructe și legume din import, iar în perioada aprilie-octombrie când apar și ale noastre, tot avem produse de import, a declarat Dragoș Frumosu, președinte Sindalimenta.

"Problema este cu substanțele care sunt folosite împotriva dăunătorilor, ele sunt în fond niște otrăvuri. Primul plan afectat este cel al sistmeului nervos și al creierului, prin semne nu prea ușor de identificat, Consumul pe termen îndelungat poate să fie legat și de apariția anumitor cancere", a declarat Șerban Damian, nutriționist.

În prezent, există peste 1.000 de pesticide care sunt folosite în întreaga lume pentru a creşte producţia de alimente.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Citește și: VIDEO- Asta-i România! Cri, cri, cri, greier gri, nu credeam că te-om găti! Preferă sau nu românii să mănânce insecte?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: