Close sidebar
Close sidebar

VIDEO- România produce cea mai curată mâncare din Uniunea Europeană, dar în cantități reduse. Ce spun specialiștii despre produsele din import?

România se pare că produce cea mai sănătoasă mâncare din Uniunea Europeană. Dezavantajul este canitatea redusă. Cum ne afectează consumul produselor din import?

Redactia Stirile Kanal D,

Producem legume puține, dar sănătoase [Sursa foto: Captură Știrile KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

"România produce cea mai curată mâncare din Uniunea Europeană, este concluzia celui mai recent raport al Organizaței pentru Alimentatie a Națiunilor Unite. Doar că este insuficientă, așa că am devenit dependenți de importuri, cu riscul de a ne îmbolnăvi. Legumele şi fructele din alte state au fost tratate chiar şi cu de 17 ori mai multe substanţe decât cele autohtone", a transmis Cristian Sabbagh.

Producem legume puține, dar sănătoase

Această doamnă vine zilnic la piață cu verdețuri românești. Salata, ridichiile sau ceapa verde le cultivă în solariile din Adunații Copăceni și spune că nu foloseşte pesticide sau alte chimicale pentru creşterea plantelor.

"- Suntem țărani nu avem ce să le punem... bălegar de oaie, tratat terenul, forte, foarte bune. Toate sunt în solar. Aia trată este foarte groasă la foaie, urâtă, zici că e hârtie creponată.


- Și asta românească?
- E bună, gusoatsă, e calitativa, ia uite-o... ți-e drag să o privești cu ochiul", a spus o doamnă care vinde legume.

Producţia nu este însă suficientă prentru cosum şi, de aceea, importăm masiv din țări precum Olanda, Spania, Grecia sau Italia. Legumele şi fructele din astfel de state au fost tratate chiar şi cu de 17 ori mai multe substanţe decât cele românești, arată datele de la Organizația pentru Alimentație si Agricultura a Natiunilor Unite.



"În lipsa produselor autohotne suntem tentați să le alegem pe cele din import, dar asta ne-ar putea costa sănătatea. Statisticile oficiale arată că Olanda este cel mai mare utilizator de pesticide din UE cu aproximativ 11 per hectar. În top urmează Cipru, Malta, Irlanda și Belgia", a transmis Mădălina Bichir, reporter Știrile Kanal D.

Acum, România are 4.000 de hectare de solarii pentru producţia de legume.

Suprafaţa ar trebui să crească de opt ori pentru a satisface consumul intern.

Citeste si: Cine este și cum arată Alina, soția lui Gabriel Cotabiță: „I-am dat un mesaj pe Facebook, ca un fan obișnuit”- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”- wowbiz.ro

Citeste si: Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile prezidențiale- antena3.ro

În perioada octombrie-aprilie avem peste 90 la sută fructe și legume din import, iar în perioada aprilie-octombrie când apar și ale noastre, tot avem produse de import, a declarat Dragoș Frumosu, președinte Sindalimenta.

"Problema este cu substanțele care sunt folosite împotriva dăunătorilor, ele sunt în fond niște otrăvuri. Primul plan afectat este cel al sistmeului nervos și al creierului, prin semne nu prea ușor de identificat, Consumul pe termen îndelungat poate să fie legat și de apariția anumitor cancere", a declarat Șerban Damian, nutriționist.

În prezent, există peste 1.000 de pesticide care sunt folosite în întreaga lume pentru a creşte producţia de alimente.

Citeste si: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?- kfetele.ro

Citeste si: Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e prea târziu. Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile prezidențiale- antena3.ro

Citește și: VIDEO- Asta-i România! Cri, cri, cri, greier gri, nu credeam că te-om găti! Preferă sau nu românii să mănânce insecte?

Citește-ne pe

Clipul zilei
NOUTĂȚI