„România este într-un risc major să devină o ladă de gunoi a întregii Europe şi nu numai!”. Este reacţia unui procuror care a început să verifice importurile ilegale de deşeuri şi este şocat de ce descoperă.
Teoretic, în acte e vorba de marfă de uz casnic la mâna a doua, provenită din Marea Britanie. În realitate, existau, printre altele, biberoane tratate cu produse chimice care, oricum, nu mai puteau fi folosite.



TEODOR NIŢĂ, PROCUROR, PARCHETUL DE PE LÂNGĂ CURTEA DE APEL CONSTANŢA: Transporturile nu vin de la expeditor, direct către noi. Au oprit în 3 porturi: au fost descărcată, reîncărcate, descărcate, reîncărcate. Două luni şi jumătate a stat marfa pe drumuri.

Marfa era importată de o firmă din Bucureşti. Cele 350 de tone erau tratate în exces cu substanţe împotriva şobolanilor.

DANIEL SAVOPOL, COREPONDENT ŞTIRILE KANAL D: Nava sub pavilion olandez a adus 1000 de containere în Portul Constanţa Sud Agigea. Din aceasta, 17 ar fi fost pline cu deşeuri periculoase. procugunoirorii spun că este doar vârful icebergului. De-alungul anilor, vapoarele au adus gunoie la noi în ţară pentru a fi distruse.

ALEXANDRA CÎRSTEA, PURTĂTORUL DE CUVÂNT AL POLIŢIEI DE FRONTIERĂ: În cauză, sunt cercetaţi 2 cetăţeni români şi un cetăţean britanic, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de importul sau exportul deşeurilor cu încălcarea dispoziţiilor legale.

Schema după care funcţionează importul unor astfel de produse este de-a dreptul diabolică.

TEODOR NIŢĂ, PROCUROR, PARCHETUL DE PE LÂNGĂ CURTEA DE APEL CONSTANŢA: Se poate sorta conţinutul, iar cele câteva procente de marfă relativ utilizabilă pe care o pot comercializa, iar gunoaiele le aruncă în gropile noastre de gunoi, în munţii noştri de gunoi, şi în felul ăsta se curăţă ţara de la destinatar şi se încarcă de gunoaie România!

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citeste si: Fragmente de cadavre umane, găsite pe câmp, lângă un cimitir de la marginea Timișoarei

Groapa de gunoi a Europei

Sute de containere similare au intrat până acum în România fără să fie controlate. Abia după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană s-au schimbat procedurile de verificare.

La Ineu, în judeţul Bihor, un localnic a zărit munţi de gunoaie pe un teren privat.

Ana Turda, corespondet Ştirile Kanal D: Ancheta a scos la iveală că în cele două comune din Bihor au ajuns cel puţin 33 de transporturi de baloţi, care, in acte, contineau deseuri textile. Acestea au intrat in tara noastra sub pretextul ca ar fi urmat să fie reciclate. În realitate, au fost abandonate în depozite clandestine.

În total, e vorba de 700 de tone de cauciuc, piele, hârtie, carton şi plastic. Deşeurile reciclabile au ajuns din Italia şi au fost lăsate de izbelişte.

Cătălin Costandache, viceprimarul comunei Ineu: Nu se vedeau, erau ascunse, mascate cu baloți de fân, de paie.

Comisarii gărzii de mediu au descoperit o situaţie similiară într-o a doua comună bihoreană.

Mihai Togor, director Garda de Mediu Bihor: Am identificat societățile comerciale care au desfășurat activitatea ilegală de transfer transfrontalier de deșeuri pentru care s-au înaintat două sesizări penale.

Statul român se va ocupa de reciclarea celor 700 de tone de deşeuri. Teoretic, ne vom recupera banii de la italieni.

Ne mutăm la Slobozia. Aici funcţionează unul din cele 2 depozite de deşeuri periculoase care acceptă transporturi din toată ţara. Prima celulă a fost realizată în urmă cu 10 ani, iar acum va fi extinsă. Asta înseamnă că şi mai multe medicamente expirate şi tot felul de uleiuri şi produse periculoase realizate în urma diferitelor procese de fabricaţie vor fi îngropate la aproximativ 2 kilometri de oraş.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citeste si: Doi patroni italieni au mușamalizat moartea unui angajat român. Ce au putut face cu trupul bărbatului

Adrian Mocioniu, primarul municipiului Slobozia: Ca procedură, eu am emis eu am emis certificatul de urbanism şi vreau să vă spun că beneficiarul a venit cu toate aceste avize care i-au fost cerute. Agenţia de mediu are datoria să ne spună foarte clar dacă lucrurile, acolo, se desfăşoară corespunzător şi dacă este un pericol pentru locuitorii municipiului Slobozia.

Reprezentanţii primăriei spun că un referendum pe această temă n-ar fi produs niciun efect, aşa că au autorizat extinderea depozitului de deşeuri periculoase.

Sute de mii de tone de deşeuri periculoase ar urma să ajungă, în anii viitori, la Slobozia.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si