O linişte de mormânt, întreruptă din când în când de ciripitul pasarilor , tronează peste satul Cârstovani din Dolj. Garduri de lemn, roase de putregai. Uși mâncate de rugină și pereți crăpați, care n-au mai fost văruiți de câteva decenii.

Așa arată casele peste care timpul și-a pus amprenta. Oricât am fi strigat la porțile ferecate, în astfel de cătune ale Doljului am fost întâmpinați cu tacere.

Satul plin de viață, e acum pustiu, cu o familie

Deși satul este la mai puțin de 30 de km de Craiova, micul univers este parcă rupt de civilizație.

Citeste si: Când se deschid facultățile. Anunțul vine din partea lui Ludovic Orban

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Descoperirea făcută de un bărbat din Satu Mare după ce bancomatul i-a refuzat banii pe care încerca să îi depună- wowbiz.ro

Ca să ajungi aici, trebuie să treci un drum de pământ, noduros, îngust și plin de gropi, pe care e imposibil să nu te rătăcești. 
Pe această porțiune de câțiva kilometri ar trebui să treacă bătrânii satului de fiecare dată când vor să meargă la magazin sau să consulte un doctor.


Pe acest drum, i-am întâlnit pe soții Cârstov, care poartă chiar numele satului în care locuiesc de mai bine de 30 de ani. Lenuța și Cristi sunt singurii localnici care mai trăiesc aici, împreună cu cele 6 fiice.

Citeste si: Când vom avea un vaccin anti-coronavirus? Promisiunea făcută de Donald Trump

Cu sacii doldora în spate și cu plase pline de pâine în brațe, cei doi se întorc din cea mai apropiată comună, pe care zilnic o străbat pe jos ca să cumpere mâncare celor mici.

Tinerii au lăsat satele pustii și au plecat la oraș

„La comună, la Pleșoi. Pe jos? Pe jos, sunt 3 km care te duci, 3 km care te întorci”, ne spune Lenuța Cârstov.
Stăpâni peste micul cătun, cei doi se grăbesc să ajungă acasă, ca să le pună pe masă micuțelor pâinea câștigată din banii munciți cu ziua, în fermele oamenilor din comunele învecinate.

Citeste si: Orban, despre primarul din Sângeorz-Băi care şi-a filmat fiica în timp ce o pedepsea, ţinând-o dezbrăcată, în genunchi

In vreme ce alti tineri de varsta lor au ales sa-si croiasca un rost la oras, sau chiar in strainatate, cei doi soti au vrut sa ramana aici. S-au obisnuit cu viata la tara, chiar daca nu le ofera prea mult confort.
"Facem sobă din cărămizile astea, pentru la iarnă. Așa ne încălzim la țară, nu-i ca la bloc, la oraș, cu gaze”, ne spune tatăl familiei.

Localnică: Era un sat plin cu oameni de valoare, acum e pustiu

În satul învecinat, Predeștii Mici, situația este asemănătoare. O mână de oameni mai locuiesc aici, printre care și această bătrână de 87 de ani. Femeia nu a mai văzut capătul celălalt al satului de anul trecut.


„Aici știți ce era? Era un sat mai ca Predeștiul, numai oameni de valoare, erau și copii, erau și tineri, erau familii, dar erau oameni de frunte", ne povestește localnica.

Citeste si: Larisa Uță, despre cum a început povestea de iubire între ea și Alin Oprea. “De la prima întâlnire i-am mâncat toți banii.”- kfetele.ro

Citeste si: Povestea emoționantă a cățelului-erou Fiki care și-a salvat stăpânul din calea puhoaielor de la Galați- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Vaccinul antigripal ajunge în România. Nelu Tătaru: Cadrele didactice vor intra în categoria de risc

Când nu o ajută copiii, tanti Nicolița își suflecă mânecile și gospodărește singură prin grădină.
"Aleg ce e bun și îi urc în podeț. Pun așa, cât pot eu să duc”, spune ea.

Sate rămase pustii, fenomen îngrijorător în România

Depopularea satelor, începută încă de la instalarea comunismului și a industrializării forțate, afectează grav țara noastră. O statistică realizată de ONU estimează că, în următorii 30 de ani, peste 30% din populația României va avea peste 65 de ani și va fi inactivă, dacă tendința de scădere a natalității se menține la același nivel.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si