Vizita la medicii de familie ar urma să fie contra cost, în viitorul apropiat, chiar și pentru o simplă rețetă. Măsura este unica soluție salvatoare în cazul cabinetelor care se luptă cu blocajele de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Criza finanțării cabinetelor de medicina familiei produce deja efecte negative în țară, a transmis Cristian Sabbagh.

Taxați pentru rețeta de la medicul de familie

În această situație sunt mii de pacienți din județul Mureș. Oamenii se duc la cabinetele medicilor de familie și se lovesc de refuzuri. Doar pacienții cu boli grave sunt primiți, de când doctorii au decis să intre în grevă pentru că nu și-au mai primit plățile pentru serviciile din luna octombrie.

"Afișul este pus pe ușă, am anunțat telefonic pe cei pe care puteam să îi contactăm să nu se mai deplaseze până aici. Dorim să fim plătiți pentru ceea ce am muncit în luna octombrie", a declarat Ileana Mihăescu, medic de familie.

"Am pus foarte multe întrebări, am solicitat, am rugat și am fost tratați cu o aroganță extraordinară din partea CNAS, nu am primit niciun răspuns" a declarat Iulia Băilă, președinte patronatul medicilor de familie Mureș.

Blocajul financiar persistă din luna august. Acum, se apropie termenul pentru decontarea cheltuielilor pe noiembrie, însă mulți medici nu au primit banii nici măcar pe luna octombrie.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

"Nu s-a facut niciun fel de plată, abia în septembrie... au fost județe unde s-a plătit parțial, județe unde a fost integral după 1 septembrie. În luna septembrie, iarăși s-a întârziat", a declarat Cosmin Alexandrescu, președinte asociația profesională a medicilor de ambulatoriu.

Cabinetele de medicina familiei au început să acumuleze nu doar restanțe la plata salariilor, ci și penalități de întârziere pentru neachitarea facturilor la utilități și furnizorii de consumabile.

Ca peste tot în țară, și medicii de familie din Buzău vor să aplice taxe pentru toate serviciile oferite asiguraților.

"Deci tot ceea ce înseamnă adeverință, completarea unor acte pentru terțe instituții sunt taxabile. Ar putea să intre consultația la cerere, consultația neprogramată", a declarat Angela Mazdrag, președinte patronatul medicilor de familie.

Între timp, casa de asigurări a anunțat printr-un comunicat de presă că începe să vireze banii către cabinete, însă medicii de familie nu vor renunța la masurile luate decât după ce își vor primi banii.

Citește și: VIDEO- Mită de 15.000 euro pentru a se anjaga în spitalul unde a murit Alexandra


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: