În acest magazin, printre puținele cu lactate 100% românești, găsim lapte proaspăt doar dimineața devreme pentru că cererea e mare. Cei care vin să-l cumpere nu pleacă fără să ia și brânză.
„Telemeaua proaspata vaca, oaie, bivolita, urda dulce, laptele pe care zilnic il aducem proaspat, cam astea sunt cele mai cautate. Smantana, unt. Am inceput sa fim apreciati, chiar si de familii mai tinere care au copii mici tind mai mult spre laptele de casa”, spun producătorii.

„Cam de doua-trei ori pe saptamana, da prefer lactatele romanesti. În general telemea, smantana, cascaval, branza de burduf”, spun clienții.

Găsim lactate autohtone mai greu în supermarket-uri, pentru că fermele au capacitate redusă de livrare

Potrivit statisticilor, în primele nouă luni ale acestui an, cantitatea de lapte de vacă colectată de unitățile procesatoare a crescut semnificativ față de aceeași perioadă a anului trecut. Tot în acest interval, producția de unt românesc a crescut cu peste 11 procente, iar cea de lapte de consum cu peste zece procente. Statisticile mai arată că producem și mai mult iaurt. La această fabrică din Cisnădie, se proceseaza zilnic mii de litri de lapte.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

„Avem o crestere putem spune undeva peste 30% vizavi de branzeturi, in special branzeturile proaspete si aici ma refer la telemeaua proaspata. Am sesizat o usoara crestere pe branza proaspata de vaca”, spun producătorii.

Consumul de lactate autohtone a crescut în ultima vreme

Pentru gustul autentic, folosesc doar lapte românesc. Întreaga cantitate este colectată de la văcuțele din fermă.

„Zilnic noi procesam intre 8000 si 10000 de litri de lapte si marea majoritate a acestui lapre este produs in ferma proprie, circa 60-70% intra in fabrica de aici din ferma.

Restul de lapte il procuram de la fermierii din judetul Sibiu”, spun producătorii.

Cele mai mari probleme ale producătorilor sunt legate de piața de desfacere și accesul în marile lanțuri de magazine. Totuși, dacă cererea pentru produse tradiționale va continua să crească, hypermarketurile se vor vedea nevoite să le aloce mai mult spațiu la raft.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si