Danut Popovici se poate considera un om norocos! El s-a luptat cu insuficienta renala, a facut dializa timp de cinci ani, iar trei ani a stat pe listele de asteptare din Bucuresti pentru un transplant de rinichi. Dupa 11 luni de asteptare si la Cluj, a primit vestea ca este in sfarsit compatibil pentru transplant.
DANUT POPOVICI- PACIENT: Da, am sperat.
Am trait cu speranta ca o sa fie bine. Cand am raspuns la telefon, am ramas fara cuvinte, am inceput sa tip, sa chiui de bucurie.
Pana atunci, insa, a trecut prin suferinte greu de descris, la fel ca cei peste 6.000 de pacienti, aflati pe listele de asteptare.
DANUT POPOVICI- PACIENT: E o boala foarte severa, foarte parsiva, e un regim alimentar strict cu trei sedinte de dializa pe saptamana.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Din nefericire, cei mai multi bolnavi care au nevoie de transplant trec prin chinuri groaznice ani la rand.
Problema reala este ca numarul donatorilor este foarte mic, in comparatie cu cei care au nevoie de un organ.
ALEXANDRA MARIN- REPORTER STIRILE KANAL D: In 2018, in Romania au existat 65 de donatori. Un numar mult prea mic daca stam sa ne gandim ca pe lista de asteptare erau peste 5.000
de oameni pentru un transplant de rinichi, plamani sau celule stem care le poate salva viata.
Numarul donatorilor a fost in crestere anul acesta, insa insuficient, avand in vedere ca multi dintre cei aflati pe listele de asteptare mor cu zile.
RADU ZAMFIR- DIRECTOR AGENTIA NATIONALA DE TRANSPLANT: Din pacate, exista si mortalitate pe lista de asteptare. Practic, acesti pacienti sunt cei la care noi ne gandim sa realizam mai multe prelevari, mai multe grefe siponibile, mai multe vieti salvate.
Pana in prezent, 607 oameni au murit asteptand. O cifra care socheaza si care reprezinta 10% din numarul celor care in prezent se afla pe lista de asteptare.
Medicii spun ca moartea cerebrala este un proces ireversibil, insa in acest stadiu, familia pacientului poate lua decizia de a salva o viata sau chiar mai multe.