VIDEO - Românii încep să prindă gust pentru cultul cafelei de zi cu zi
Cultul cafelei prinde contur în România. O spun doi antreprenori din Oradea, care au investit bani frumoși in acest domeniu. Vânzările s-au dublat în pandemie.
Un miros intens de cafea îți inundă nările odată ce treci pragul acestei prăjitorii din Oradea.
Cafeaua care provine din Etiopia este mai acidă, are iz de citrice și chiar vin, cea din Brazilia are gust subtil de cacao, iar cea din Guatemala- parfum de caramel, spun specialiștii.
„Lotul durează aproximativ 15 – 17 minute, unde la o temperatură de peste 220 de grade este eliberată pentru a fi răcită”, spun antreprenorii.
Spre deosebire de cea comercială, prepararea cafelei de specialitate îi pune în valoarea calitățile naturale. Secretul constă în metoda de prăjire.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
„Cafeaua proaspăt prăjită este introdusă în destoner pentru a fi atent selecționată”, spun antreprenorii.
Emanuela este de profesie economist, iar Mircea a lucrat în domeniul bancar. Au renunțat la job-urile pe care le aveau pentru a deschide propria afacere într-un domeniu necunoscut pentru ei. Înainte să investească, s-au documentat temeinic și au degustat mai multe tipuri de cafea.
„Atât blending-urile, cât și modalitatea de prăjire a cafelei au fost create cu un consultant în domeniu: dubla campioană a Germaniei la degustarea cafelei și primul Q-grader al acestei țări, Katharina Gerasch”, spun antreprenorii.
Investiția în prăjitoria artizanală se ridică la peste o sută de mii de euro, o parte finanțată de stat. Proprietarii se bucură că în pandemie încasările au crescut consistent, semn că afacerea nu este doar aromata, ci și rentabilă.
„Românii apreciază din ce în ce mai mult cafeaua de specialitate, proaspăt prăjită, iar aceasta se reflectă în creșterea vânzărilor noastre cu peste 30% în ciuda pandemiei, inclusiv în online avem cu 20% mai mulți cumpărători”, spun antreprenorii.
Cafeaua de specialitate este preparată în zece restaurante din Oradea, distribuită în retail și vândută sub formă de abonament office la peste 30 de birouri din oraș. Prețul variază între 25 și 120 de lei kilogramul.
„După ce cafeaua este proaspăt râșnită, aceasta este nivelată cu o greutate, după care se folosește temper-ul tocmai pentru a presa cafeaua și pentru a-i oferi o aromă aparte”, spune managerul cafenelei.
„Îmi place foarte mult cafeaua de calitate și aromată. Nu sunt adepta cafelei la plic, nes, surogat sau capsule”, spun clienții.
Un studiu de piață realizat recent de o companie de profil arată că pentru 90% dintre români cafeaua înseamnă relaxare, iar unul din trei români spune că este mai fericit când se gândește la o ceașcă aburindă.