,,Carnea care ajunge pe rafturile din marile magazine se plimbă mai mult decât ne-am imaginat. Porcul vine din Germania, puiul din Ungaria și vita tocmai din Italia. Vorbim însă de importuri necesare pentru a acoperi consumul din țara noastră. Clienții caută în continuare carne de pe meleagurile noastre, în ciuda prețului piperat'', a transmis Christian Sabbagh.

Drumul lung al cărnii până în farfurie

Un sfert din carnea de la raft provine din altă țară.  Majoritatea caserolelor cu carne de porc vin din Germania sau Spania.

Peste 180.000 de tone pe an. Aducem de peste hotare, mai exact din din Italia și Polonia, aproximativ 3000 tone de carne de vită. Dacă vorbim de pui, Ungaria și Olanda sunt statele de unde aducem cea mai multă cantitate- peste 55 de mii de tone.

Mulți caută în mod special carnea românească, așa că se duc în piețe. Însă nici aici nu au încredere că ceea ce e pe etichetă se află și în galantare. 

Citește și: VIDEO-Umbrela, accesoriul potrivit pentru vremea mohorâtă și ploioasă. Cât a ajuns să coste în această perioadă

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

,,N-are cum să guițe în germanaă că e taiat,dacă era viu guița!

,,Am facut jumărele azi să zicem că le-am mâncat, dar mâne erau ciunga!’’

Deși caută gustul românesc, cumpărătorii mai aleg și în funcție de preț, iar în majoritatea cazurilor, carnea de import este mai ieftină.

Românii sunt mari consumatori de carne, cerere pe care producția internă nu o poate susține.

,,Un român mănâncă într-un an 75 de kg de carne. Productța internă acoperă cam 70% din consumul nostru, ceea ce înseamnă caă20 de kilograme de carne pe care le consumăm într-un an vin din afara țării’’, a transmis Georgiana Grimm, reporter Știrile Kanal D.

Situația este cea mai gravă în cazul cărnii de porc. Doar două kilograme din 10 provin din producția locală, cifră ce face ca țara noastră să fie cel mai mare importator de carne de porc din Europa Centrală.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, anul trecut, România a importat carne de porc în valoare de aproape un miliard de euro.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: