„Românii o duc tot mai rău! În ultimii 3 ani viața oamenilor s-a scumpit cu 40%. Simțim asta cel mai mult la mâncare. 100 de lei nu mai ajung nici pentru strictul necesar. O echipă a Știrilor Kanal D a făcut un experiment pentru a vedea ce valoare mai au astăzi banii”, a spus Christian Sabbagh.
Mâncarea ne scoate tot mai mulți bani din buzunare. La finele anului trecut o familie de doi adulți cu doi copii trebuia să cheltuie în medie cu 40 la sută mai mult pentru alimente decât în 2020, iar creșterea inflației a făcut ca scumpirile să se resimtă tot mai adânc în buzunarele oamenilor.
„S-au scumpit legumele, s-au scumpit fructele. Mai bine de jumătate din pensie se duce pe mâncare, sănătate după aceea și dacă mai rămâne, rămâne să ne plătim dările”, se plâng oamenii.
„Cu cât un produs este mai greu de evitat pentru consumator, cu atât este mai lesne pentru comercianți, pentru piață în general, să crească acele prețuri. Mâncarea este un element extrem de important în structura de cheltuieli a românilor și atunci scumpirile pentru mâncare au fost și mari și au contribuit foarte mult la inflație”,
În ultimele șase luni fructele și legumele s-au scumpit în medie cu peste 6 procente. În topul scumpirilor se află cartofii, cu o majorare de 13 la sută. Am făcut și noi un experiment.
„Avem un buget de o sută de lei. Haideți să vedem ce putem cumpăra cu ei de la piață. Prima oprire o facem la carne.
Economiștii avertizează că până la finalul anului prețurile vor exploda, deși estimările oficiale arată că scumpirile vor fi în medie de numai 5 procente.
„Românul mediu, statistic, este un concept teoretic. Din păcate majoritatea dintre noi vom merge din nou prin noiembrie, decembrie în magazine ca să ne aprovizionăm și vom avea un șoc din cauza creșterilor de preț pe care le vom vedea pentru a cincea lună la rând”, mai spune specialistul.
Citeste si: Anunț pentru pensionarele din țară. Cum arată calendarul pensiilor pentru luna decembrie- kfetele.ro
România este țara cu cea mai ridicată inflație din Uniunea Europeană, iar iulie a adus un nou val de scumpiri. Acciza la carburanți a crescut, ca urmare benzina și motorina costă mai mult. Și factura la gaze va veni mai mare, iar efectele se vor resimți și în prețul alimentelor.