Să fii chiriaș a ajuns mai avantajos decât să fii proprietar cu rate la bancă. Este un fenomen care s-a mai întâmplat doar de două ori în istoria recentă a țării noastre. Așa se face că, deși România are în statistici cei mai mulți proprietari, realitatea de pe piața imobiliară poate da peste cap cifrele, a transmis Cristian Sabbagh.

Românii își pierd simțul proprietății. Preferă să locuiască cu chirie

- Este mai avantajos să stai în chirie decât să-ți cumperi o casă, la ce rate sunt acum, am înțeles că au crescut.

- Cât plătești chirie?

- 200 de euro.

O sumă mai mica probabil decât multe rate ipotecare. De când acestea s-au dublat, a sta într-o casă închiriată a devenit mai ieftin decât una proprietate personala, dar cu plată lunară la bancă.

Așa se face că piața imobiliară a înregistrat o anomalie resimțită doar de două ori în ultimii ani: a crescut cererea pentru locuințele de închiriat.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Eu am 13 ani de imobiliare și n-am mai pățit să fie rata mai mare decât chiria. În general era invers, cumpărai un apartament ca și investiție, îl închiriai, cu chiria acopereai rata și rămâneai și cu un surplus, a declarat un agent imobiliar.

Culmea, statisticile arată că țara noastră are cei mai mulți proprietari din Uniunea Europeană. 96% dintre români dețin o casă sau un apartament.

Realitatea bate însă statistica. Ce se întâmplă acum pe piața imobiliară poate da peste cap cifrele.

În ultimii doi ani, clienții ratelor ipotecare au observat că le-a crescut rata cu 30-50-70, în unele situații chiar cu 100 la sută. În contextul actual, chiria este 1600-1700, rata la banca la același apartament este 2200- 2300 de lei, evident că alegerea va fi, hai să mai stam în chirie... să mai stăm în chirie o perioadă, a spus un analist financiar.

Citește și: VIDEO- Experiment Kanal D. Ce chirie găsim la 300 de euro, pe lună, în marile orașe din România

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Să luam exemplul unui credit de 80.000 de mii de euro, pe 30 de ani, pentru un apartament cu două camere în București. Rata lunară, în acest moment, ar fi de aproape 600 euro, adică 3000 de lei. În schimb, dacă aruncam o privire spre Spania, tot pentru un apartament cu două camere, specialiștii spun că rata lunară este puțin peste 500 de euro, adică in jur de 2500 lei.

O diferență este și la venituri. Căci una este să plătești o rată de 600 de euro la un salariu mediu lunar în România, în jur 900 de euro și alta este în Spania, unde venitul mediu este aproximativ 2000 de euro.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si