Florin Goilean a muncit doi ani in agricultura, in Germania, dar s-a intors de curand acasa. A lucrat la o ferma care se intinde pe 24 de hectare, langa Karlsruhe, unde a cultivat si cules sparanghel, rubarba si prune.

Florin Goilean: La sparanghel, conditiile sunt cam nasoale datorita faptului ca ploua zilnic, e noroi, se lucreaza in salopeta si in cizme. Conditii nu sunt chiar asa, e o munca mai grea.

Asa s-a intamplat si cu polonezii. Polonezii au lucrat vreo 20 de ani in Germania si s-au retras toti acasa.

Barbatul de 51 de ani spune ca s-a intors acasa in primul rand de dorul familiei. A castigat bani frumosi, peste 30 de mii de euro in aproape doi ani. Desi ar avea posibilitatea sa se intoarca in Germania la acelasi patron, omul nu mai vrea. S-a spetit muncind, iar conditiile de cazare nu au fost dintre cele mai bune.

Florin Goilean: Lucram, in functie de timp, intre 10 si 14 ore pe zi. Paturi suprapuse, cantina comuna, dusuri.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

De cand s-a intors acasa cu utilaje cumparate din Germania, omul spune ca duce un trai decent in Romania. Are sase hectare de teren pe care cultiva porumb si furaje pentru animale. In gospodarie are cinci vaci si patru vitei.

Florin Goilean: Am luat un tractor, o masina de recoltat porumb, un tavalug, o coasa si un combinator. Am cheltuit in jur de 12.000 de euro si vreau sa lucrez cu ele, sa-mi fie munca mai usoara.

Intr-un reportaj realizat de postul german de televiziune NDR, patronii nemti se plang de deficitul de munca romanesc si polonez. Si fermierii britanici se declara ingrijorati ca s-ar putea sa ramana fara angajati straini.

Si proprietarii de ferme din Marea Britanie sunt ingrijorati ca ar putea sa ramana fara forta de munca romaneasca. In ultimii doi ani au inregistrat un deficit de personal chiar si de 30 de procente. In prezent, in Anglia sunt disponibile peste 80 de mii de locuri de munca in agricultura pentru straini.

Fermierii straini cred ca deficitul de forta de munca romaneasca vine ca urmare a inregistrarii unei cresteri economice in tara noastra.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si