Locul roșiilor dulci și zemoase de pe tarabe a fost luat de roșiile cu gust de hârtie, se plâng oamenii

"Nu mai au gustul ăla de altădată. Parcă nu mai e gustul ăla românesc. Acum e ca in toată Europa...au un gust de hârtie"

Semințele care se folosesc la creșterea tomatelor nu sunt autohtone, ci aduse de peste hotare, din țări ca Olanda, Bulgaria sau Turcia.

Roșii românești pentru că producătorii sunt români

Peste 95% dintre roșiile cultivate în spațiile protejate, respectiv sere și solarii, sunt crescute din semințe de import. Și asta pentru că semințele românești se găsesc cu greu. Țara noastră are doar două bănci de resurse genetice vegetale, una la Suceava și, mai nou, din 2019, una la Buzău.

Fermierii spun că sămânța românească are o perioadă de coacere mai scurtă, astfel că rezistă puțin la raft, cam o zi, după care începe să se înmoaie și își pierde din calitățile comerciale. În schimb, roșia produsă din semințe de import este mai rezistentă.

Așa arată o roșie hibrid. Totul este perfect, coaptă perfect și foarte rezistenta. Undeva și la 20 de zile, dacă avem frig, 30 de zile fără probleme.

Mihai cultivă mai multe soiuri, toate din semințe de import.

Citește și: VIDEO- Prelungirea plafonării aduce noi scumpiri. Alimentele de bază au prețuri plafonate, iar celelalte sunt mai scumpe


Semințele le achiziționam prin intermediari, care ne aduc din diferite țări, Turcia, Olanda, dar nu de la noi. Avem soiul Vittara și este tot rezistent la boli, dar din păcate nu are niciun fel de gust, dar dacă asta cer cooperativele, magazinele, asta producem. Dacă mergi pe soi românesc, la un fir faci 1.5 kg- 2 kg, la asta poți ajunge la 4 kilograme, a declarat Mihai, un fermier.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: „Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:- wowbiz.ro

Ce este grav este ca aceste semințe sunt și foarte scumpe, gramul de sămânță hibridă din import, echivalează cu gramul de aur, a declarat Costel Vânătoru.

Spre disperarea oamenilor care plătesc prețuri mari, pentru roșii fără gust. La roșii și la orice sunt semințele lor și pământul nostru cum se zice și n-au gust, zici că mănânci apă.

Când o tai e galbenă la mijloc, porțiunea aia o arunci, dar banii îi dai

- Ele în interior sunt tari, cauciuc

- Așa ați nimerit o parte dintre roții?

- Mai toată vara.

Banca de resurse genetice vegetale din Buzău are în visterie 3000 de soiuri românești, doar că cererea pentru ele este destul de mică.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si