VIDEO-Rujeola ține copiii departe de școală. Tot mai mulți copii, în spital. Care este principala cauză, potrivit medicilor
Tot mai mulți copii sunt băgați în spital, în urma unui val nou de rujeolă.
Un nou val de rujeolă bagă în spital tot mai mulți copii. În timp ce cazurile se înmulțesc, băncile școlilor rămân mai mult goale. Peste 800 de cazuri noi au fost confirmate la ultima statistică publicată de INSP. Medicii, avertizează: lipsa vaccinării este principala cauză, iar numărul infectărilor va continua să crească, vârful fiind chiar după sărbătorile Pascale, a transmis Christian Sabbagh.
Rujeola sau pojarul așa cum este cunoscută din popor face ravagii printre copii. Tot mai mulți părinți se confruntă cu această problemă, iar situația este din ce în ce mai îngrijorătoare.
,,Sunt rujeolă, streptococ foarte mulți, săptămâna trecută a fost mai grav. Și la fetița în grupă, au lipsit vreo 10 cred, 8-10 copii’’, a spus un martor.
,,Erau foarte multe cazuri, în așa fel, încât au rămas cu 5 copii în clasă’’, a spus alt martor.
,,Cazurile de rujeolă cresc de la o săptamana la alta. Ultima statistică arată ca avem peste 800 de cazuri noi de pojar, cele mai multe fiind in județele Braşov, Mureş, dar şi în Bucureşti’’, a spus Andra Ionescu, reporter Știrile Kanal D.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Lipsa vaccinării este principala cauză a acestui nou val de rujeolă. Numărul celor care își vaccinează copiii a scăzut considerabil, chiar dacă serul ROR se numără printre cele mai vechi vaccinuri de la noi din țară.
,,Din păcate, avem de a face cu un număr foarte mare de susceptibili.
Boala nu e alta! Nu-i nici mai gravă, nici mai severă, nu-i nici alt virus, ci e un număr tot mai mare de receptivi la boală. Susceptibilii se adună an de an într-o cohortă din ce in ce mai mare prin faptul că o pondere de copii nu se vaccinează’’, a spus Conf. Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie.La camera de gardă a institutului Național Pentru Sănătatea Mamei și Copilului se prezintă zilnic copii cu pojar. Din luna decembrie a anului trecut și până acum, au fost folosite peste o sută de mii doze de vaccin ROR, din care peste 16.000 au fost utilizate pentru copii de până într-un an.
,,Problema este că nu este o boală cu febră și cu niște pete pe piele. Problema este că vorbim deja de un număr inacceptabil de decese. Este de neconceput, într-o țară a Uniunii Europene în mileniul trei’’, a spus Conf. Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie.
Datele arată că 11 oameni au murit din cauza rujeolei, din ianuarie 2023 si pana acum. Cel mai recent caz, o fetiță de un an și două luni. Tocmai de aceea medicii trag un semnal de alarmă. Aceștia recomanda ca încă de la primele simptome, cei mici să fie izolați și consultatți cât mai repede de medicul de familie.
Citeste si: Învestirile prezidenţiale în imagini, de la Jimmy Carter la al doilea mandat al lui Donald Trump- antena3.ro
,,S-au prezentat, dar mai mult decât atât, primesc mesaje cu poze, nonstop cu poze cu diverse bubite, eruptii pe pielea copilasilor. Pentru că rujeola este o boala contagioasă, primul lucru, să ne ferim de răspândirea ei. Asta e foarte bine, dacă părinții rămân acasă și ne trimit poze cu leziunile copilasilor’’, a spus Dr. Cătălina Ciocîrlan, medic de familie.
Rujeola se asemănă în primă fază cu o banala răceală. Apar simptome de febra, tuse, rinoree, iar la 3-5 zile de la aceste simptome, apare și erupția pe piele.
Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că peste jumătate din țările din intreaga lume se vor confrunta cu noi cazuri de rujeola până la sfârșitul anului, dacă nu se vor lua măsuri de prevenire.