Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli, iar în România cazurile de îmbolnăvire cu acest virus sunt tot mai dese, motiv pentru care Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeola la nivel național. Mai mult decât atât zilele trecute au apărut și două cazuri de difterie, o boală care nu a mai apărut de mulți ani. Însă cu mai multe explicații ni se alătură colega mea, Tatiana Gavrilă, care se află la Institutul Matei Balș din capitală.

Bună ziua, Tatiana!, a transmis Cristina Dorobanțu.

Rujeola, care sunt primele simptome

- Ministerul Sănătății a anunțat încă de săptămâna trecută epidemie de rujeolă la noi în țară, însă, peste weekend am avut și două cazuri confirmate de difterie. Însă mai multe despre aceste boli, ne va spune medicul infecționist Adrian Marinescu. Bună dimineața! Să ne spuneți cât de frecvente sunt aceste cazuri de rujeolă la camera de gardă și cum le deosebim de restul infecțiilor respiratorii? Ce ar trebui să ne pună semne de întrebare?,  a transmis Tatiana Gavrilă.

Bună dimineața. Din păcate sunt cazuri frecvente de rujeolă la copii, indiferent de vârstă, chiar și la adulții tineri și lucrul ăsta se întâmplă de săptămâni bune. Ne așteptam cumva să fie o situație epidemiologică mai complicată și vine confirmarea de la ministerul sănătății, cu epidemia de rujeolă, din păcate, ar trebui să înțelegem că bolile infecțioase vin cu provocări care nu țin neapărat de sezon, nu sunt doar infecțiile respiratorii, pe care le aveam oricum în această perioadă.

Rujeola, din păcate, e o boală care poate pune probleme reale, înseamnă destul de multe cazuri internării pentru copii, înseamnă complicații și din păcate poate să evolueze și imprevizibil, chiar către deces. Sigur, n-am avut și Doamne ajută să nu avem de acum încolo. Ce ar mai fi de spus este că sezonul cu infecții respiratorii este în plină desfășurare și de așteptat ca în viitorul apropiat să avem circulație intensă pentru virusurile gripale, pentru alte virusuri respiratori, avem și cazuri de COVID, care se suprapun și aceste cazuri de rujeolă, ceea ce înseamnă o presiune care crește destul de mult
la nivelul camerelor de gardă, că sunt de boli infecțioase, de pediatrie și practic toate spitalele,
a declarat Adrian Marinescu, doctor. 

- Este o boală care poate fi tratată acasă sau vorbim despre ceva mai serios?

În primul rând că este o boală care se transmite cu ușurință și care presupune o evaluare din partea medicului pediatru, medic de familie sau în cadrul camerei de gardă de specialitate, se poate trata acasă, dar după ce se face evaluarea și a fost întrebarea dacă pot s-o confund cu alte boli în perioada preruptivă că nu am acea erupție, care e totuși caracteristică, da seamănă cu o răceală și este momentul în care e greu să îmi dau seama, motiv pentru care ar trebui ca cel mic să fie izolat. Erau primele simptome respiratorii și pe urmă să stabilească că e rujeolă, la momentul în care apare erupția, că e vorba de altă boală care să transmită respirator, a declarat Adrian Marinescu, doctor.  

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

- Trec acum la cele două cazuri de difterie confirmate și vă întreb dacă există un risc real de transmitere a acestor cazuri, dacă avem să riscăm să apară și mai mult?

Nu, nu e un risc real pentru că în acest caz vorbim de forma cutanată, care este netoxigenă și care nu pune probleme pentru sănătatea publică, doar că trebuie să fim atenți că lipsa de vaccinare ca o discuție generală, face ca unele boli, pe care le considerăm într-adevăr ale trecutului, să apară mai ales că sunt conflicte ca cel din Ucraina.

Sunt cazurile de import, deci faptul că în momentul de față, avem aceste două cazuri, nu înseamnă o problemă, dar m-aș gândi în viitor să găsesc acea prevenție care se face prin vaccinare, în așa fel încât să nu am epidemie de rujeolă, să nu am difterie și să nu fie vorba și de alte boli pe care le considerăm în momentul de față ca inexistente în România,  a declarat Adrian Marinescu, doctor. 

- Vorbim despre o boală pe care, așa cum spuneați, n-am mai avut-o de câteva zeci de ani. Care sunt simptomele care ar trebui să ne îngrijoreze?

N-am mai avut-o din 1990, sub nicio formă, nici respiratorii, cea care-i severă și nici cutanată. Sigur că și aici poți la un moment dat să te păcălești, să gândești că este de exemplu o amigdalită sau se gândește o altă boală respiratorie. Dacă vorbim însă de forma respiratorie, dacă-i cea cutanată, aici sunt niște leziuni care într-adevăr, trebuie privite cu atenție, până într-o cameră de gardă. În momentul în care o persoană care, consumator de droguri, are anumite leziuni cutanate trebuie să luăm în calcul că ar putea să fie și difterie, deci cred că trebuie să fie atenție din partea medicilor, indiferent de specialitate, așa fel încât să o recunoască, a declarat Adrian Marinescu, doctor.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: Cine este vinovatul în cazul bebelușilor morți în urma infecțiilor nosocomiale. Va trebui să plătească despăgubiri de 650.000 de euro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si