Venirea pe lume a unui nou-născut e fără îndoială o bucurie. Însă, vine și cu multe provocări și necunoscute, cum ar fi alăptarea. E normal să ne doară când hrănim copilul la sân? E adevărat că unele mame nu au lapte? Ne răspunde la toate întrebările Andreea Hănescu, life coach acreditat și consilier în alăptare.

Simona Pătruleasa: Așadar, de ce femile se tem de alăptare?

Prea multă informație poate face rău

„În ziua de astăzi este o infuzie foarte mare de informații și atunci tendința este să tot căutăm în exterior informați sau adevăr și uităm să ne privim pe noi în interior, pentru că, întotdeauna, adevărul este în interiorul nostru. Atât timp cât ne conectăm la instinctul nostru și la corpul nostru, o să știm ce să facem pentru că întotdeauna corpul nostru va ști cum să alăpteze, va ști cum să țină copilul, va ști cât trebuie să îl țină. Din cauza acestor specialiști mulți, cursuri și informații care sunt în afară, tendința va fi să ne îndoim de noi și că credem că din afară poate să fie altceva, mai bine, față de ceea ce cred eu, în interior”.

Citește și: Ies la iveală noi informații în cazul mămicii din Sibiu care s-a stins din viață la o săptămână după ce a născut. Ce greșeală fatală ar fi făcut?

Simona Pătruleasa: Plus, suntem atât de diferiți. Fiecare are experiența lui, de aceea nu trebuie să fim atât de influențați de ceea ce se întâmplă în jurul nostru.

„Da, doar că această influență... Cu toate că s-ar spune că ar trebui să fie mai bine pentru că mamele noastre nu au avut această informație, iar acum noi o avem. Cu toate acestea, procentul mamelor care alăptează în România este mult mai mic față de cel din Europa.

Atunci, ar trebui ca informațiile care sunt acum să ne sprijine, dar de fapt nu ne sprijină, ne duc foarte multe în teamă, în îndoială. Nu mai suntem atente la ceea ce simțim noi cu adevărat pentru că, întotdeauna, dacă ne conectăm la instinctul nostru, instinctul ne va spune să luăm bebelușul, să-l punem la sân, să ne uităm în ochii lui și atunci ne conectăm imediat la corpul nostru și la noi. Lucrurile vin de la acel natural pe care îl aștepăm. De foarte multe ori primesc această întrebare: „De ce este nevoie de un consilier în alăptare?”. Păi este nevoie pentru că nu mai este naturalul, din păcate. Sunt foarte multe operații de cezariană acum și, fiind o operație care se face „la rece”, cum spunem, deci fără travaliu, nu există oxtocină, hormonul iubirii, și această apropiere față de bebeluș. Atunci nu mai simțim neapărat să stăm cu el, fiind vorba de foarte multă durere în corp. Deci, rațional, simțim să stăm acolo cu durerea. Este dificil și nu mai simt neapărat această apropiere, să cer bebelușul, să fie lângă mine”, a spus Andreea Hănescu, life coach acreditat/ specialist în alăptare.

Simona Pătruleasa: Care vine ceva mai târziu decât la o naștere naturală.

„Exact, exact”.

Simona Pătruleasa: Datele arată că România stă destul de prost la capitolul alăptare, 12.6%. De ce se întâmplă asta și ce ar trebui făcut pentru a se îmbunătăți acest procent?

„Ce am văzut eu în maternitate este multă îndoială, deci foarte multă frică. Poate în maternitățile din țară și în maternitățile de stat, cred, nu există atât de mult sprijin pentru mame și atunci le este foarte teamă Industria laptelui praf a luat amploare foarte mare. Soluția rapidă este laptele praf. În momentul în care văd cum cum copilul plânge și eu nu pot să-l pun la sân sau nu știu ce să-i fac, i-am dat lapte praf și s-a rezolvat în secunda doi, și atunci totul e bine, liniștit. Nefiind acest sprijin, le este foarte dificil ca după să se ducă acasă și s-o ia de la început, pentru că există acel plâns al copilului care ne alarmează și ne sperie foarte tare”.

Ce trebuie să facă femeile pentru a putea alăpta la sân 

Simona Pătruleasa: Tocmai ai spus că sunt femei care nu pot să pună copilul la sân. Ce ar trebui să facă pentru a schimba acest lucru?

„Să aibă răbadre, pentru că, undeva, acolo, copilul ne transmite ceva. Întotdeauna copilul ne va spune ce este în noi și noi nu vrem să vedem. Aceasta este legătură extraordinară. Se poate întâmpla să nu prindă din prima, tocmai pentru că există această separare după cezariană și nu se pune imediat copilul la sân. Deci, în primele două ore ar trebui să se întâmple asta pentru că este refluxul de supt cel mai puternic. Dacă nu se întâmplă, atunci este puțin mai dificil. Prima masă a copilului este biberonul, stă mai mult fără mamă... Poate să fie dificil să vină către sân și să-l prindă. Atunci mama se sperie foarte tare, pentru că responsabilitatea noastră după ce am născut este să ne hrănim puiul de om și vedem că nu putem. Din momentul în care văd că nu pot și există acest stres, deci cortizol și adrenalină în crop, se inhibă oxtocina și atunci îmi este și mai greu să mă conectez cu bebelușul. Bebelușul simte”.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citește și: VIDEO- Femeia care își alăptează regulat soțul spune că acest lucru le-a întărit relația de cuplu: „Îi place laptele meu chiar mai mult decât laptele de vacă”

Simona Pătruleasa: Dar tocmai ai spus de ce unor mame nu li se declanșează imediat lactația. Este din acest motiv (operația de cezariană) sau sunt și alte impedimente?

„Este mai degrabă credința pe care o am, cu care plec la maternitate, că după operația de cezariană se declanșează mai târziu, dar nu este așa. E foarte importantă această credință și atât timp cât copilul a ieșit din burtica mamei și a ieșit si placenta, scade hormonul, progesteronul, care menține acolo placenta și crește prolactina, hormonul care produce laptele matern. Deci, automat se declanșează. Ideea este că la operația de cezariană, bebelușul este adus mai târziu către sân și atunci, pentru că nu există oxtocină, acolo este, poate, un start mai lent. Faptul că bebelușul stă mai puțin cu mama decât ar sta la o operație naturală”, a precizat Andreea Hănescu, life coach acreditat/ specialist în alăptare.

Simona Pătruelasa: Se spune că dacă mama nu alăptează imediat după naștere, nici nu o să mai alăpteze. Este mit sau adevăr?

„Este mit. Poate alăpta, doar că trebuie să aibă multă răbdare, încredere și perseverență”.

Simona Pătruleasa: Să le spunem telespectatoarelor care tocmai urmează să nască sau care vor sa fac asta în viitor de ce este atât de important acest alăptat. Ce aduce el?

„Beneficiile de ordin fiziologic sunt uriașe, dar, de ordin emoțional sunt extraordinare. Pentru că, prin împlinirea nevoilor emoționale la sân, sânul nu înseamnă doar hrană, bebelușul dezvoltă un atațament securizant pe toată viața, deci ce se întâmplă acum, în zero – trei ani, este pe toată viața. Plus că ne ajută pe noi, mamele, să creștem noi personal. Ne provoacă atât de tare maternitatea și alăptarea în sine. Ne ajută să ne uităm la noi, la rănile noastre, pentru că după ce naștem, toate ies. Ies ca să evoluăm, ca să ne rezolvăm, ca să ne vindecăm tot ce am trăit noi în copilăria noastră sau tot ce am preluat de la părinții noștri”.

Simona Pătruleasa: O curiozitate! Acest subiect, alăptatul, a fost și este un subiect destul de controversat. De ce? Unele mame alăptează copilașii până spre grădiniță. Este normal? Nu este normal? Este benefic? Nu este benefic? Este vorba doar despre acel atașament puternic și, de fapt, mama nu poate să se desprindă de acest lucru, nu neapărat copilul?

„Este și această situație. Ar fi minunat dacă ar crește procentul acestor mame, dar nu este așa. Nu: Copiii se autoînțarcă după 2,5 ani. După 2,5 și până în 7. Nu cred că avem procentele astea în România. Deci, până în 2,5 ani este înțărcarea mamei. Dacă este o mamă care alăptează până la trei ani, nu este neapărat nevoia ei de iubire și de a-și ține copilul. Se poate întâmpla și asta. Sunt multe aspecte de explorat aici. Uneori poate să fie. Deci mama nu taie cordonul și nevoia e să-și țină copilul  aproape pentru că, acolo în spate, probabil e o nevoie de iubire pe care n-o primește din altă parte, de obicei de la partener. Astfel, se duce către copil. Da, dar știm în interiorul jnostru că e asta sau este pur și simplu o nevoie de a-i dărui puiului de om dreptul de a alege el când să renunțe la sân”, a explicat Andreea Hănescu, life coach acreditat/ specialist în alăptare.

Simona Pătruleasa: Ce nu ar trebui să mănânce mamele pentru ca alăptatul să fie unul sănătos șui bun pentru cel mic?

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

„Bine că m-ai întrebat, că și aici este o controversă: cât, ce trebuie să mâncăm și sunt foarte multe informații în sensul acesta”.

Care este legătura între hrana mamei și alăptatul copilului

Simona Pătruleasa: Pot să bea cafea femeile care alăptează?

„Pot să bea cafea. Pot să mănânce absolut orice că nu influențează asta. Influențeză eventual cum mă simt eu în timp ce mănânc, în timp ce beau cafea, în timp ce mănânc căpșună, în timp ce mănânc roșie, pentru că nu are legătură cu ce mănâncă, are legătură cu modul în care modul în care mă simt în timp ce mănânc. Se schimbă gustul laptelui matern, dar asta ajută copilul să accepte mai multe alimente, la diversificare...”.

Simona Pătruleas: Deci faptul că are copilul durerei de burtică din cauza faptului că a mâncat mama nu știu ce aliment, este un mit?

„Este un mit. 100%”.

Citește și: VIDEO O bonă a maltratat copilul de care trebuia să aibă grijă! Unde ar trebui părinții să caute atunci când vor să găsească pe cineva care să stea cu micuțul lor?

Simona Pătruleasa: Vin foarte multe femei la tine pentru consiliere. Spune-ne, te rog, care ar fi cele mai multe probleme cu care vin către tine? Care crezi că au fost cele mai prețioase sfaturi pe care tu le-ai dat?

„În primul rând, durerile. Nefiind o atașare optimă, apar dureri la sân. Lipsa contactului cu bebelușul, deci această disociere care apare în urma faptului că el nu prinde sânul sau stresul care este în mamă, îl face pe copil să refuze sânul. Lipsa lactației, cred că nu au suficient lapte și că nu mănâncă suficient. Sfaturile pe care le-am dat: de pe partea tehnică, de corectare a atășării, dar și, în principiu, de această reconectare cu ele și cu instinctul lor. Atât timp cât ele încep să se conecteze la ele și au încredere în instinctul lor, totul devine mult mai ușor, exact cum am spus mai devreme”, a răspuns Andreea Hănescu, life coach acreditat/ specialist în alăptare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si