Florentina câștigă 3000 de lei lunar din care trebuie să se întrețină pe ea și alți doi copii. Salariul abia dacă îi ajunge, așa că trebuie să apeleze la ajutor.
„Ne împrumutăm la rude, la prieteni, la vecini, până la salariu. De pe o zi pe alta mâncăm ce ne dă Dumnezeu, mai renunțăm la anumite lucruri”.
Renunță la anumite lucruri din cauză că nu le ajunge salariul
Femeia se gândește să își mai ia un job pentru a supraviețui. Despre a pune un ban deoparte, așa cum sfătuiesc specialiștii, nici nu se pune problema.
Cele mai noi cifre arată că 2 din 3 români nu apucă să pună niciun ban deoparte. Cu alte cuvinte, pentru milioane de români leafa dispare cât ai clipi.
„ De la 10% în sus ar trebui să ne gândim la suma pe care vrem să o economisim.
Să nu avem datorii, ci din contră, să ne încadrăm în buget”, a explicat Cristian Năsulea, profesor în Economie Mondială.
Doar că oamenii nici nu se mai gândesc să facă economii.
Citește și: Parlamentarii au ajuns să simtă prețurile mari. ,,Plătesc facturi mai mari, pe aliment mai mult''
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Citeste si: INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”- wowbiz.ro
„- Puneți bani deoparte pentru zile negre?
- Niciodată”.
Anul trecut, statul, prin Comisia de Insolvență la Nivel Central, a stabilit criteriile generale pentru nivelul de trai rezonabil. Potrivit acestora, pentru o familie de 2 adulți și doi copii, coșul minim de consum ar fi o sumă de aproximativ 3.300
de lei lunar. Iar un adult singur ar putea supraviețui cu 999 de lei lunar.
„Să trăiască ei cu 3.300, cei care au estimat și apoi mai vorbim”. La polul opus, un ONG a estimat că o familie cu doi copii ar avea nevoie de aproximativ 8.700 de lei lunar pentru un trai decent, cu 60% mai mult decât calculul autorităților.
De la 1 octombrie, salariul minim net a spart pragul de 400 de euro, după ce Guvernul s-a lămurit cu cât ar trebui să-l majoreze.
Acesta a ajuns la 3.300 de lei brut.
„Salariul minim, așa cum a fost crescut recent, este insuficient pentru niște oameni care trăiesc în București sau Cluj, de exemplu”, a explicat un economist.
Aproximativ un milion și jumătate de români trăiesc din salariul minim pe economie.