In articol:
- Lumea trăiește foarte greu pe Valea Jiului
- Ce spun oamenii despre faptul că, în România, toate centralele de energie pe bază de cărbuni ar trebui închise până în 2032
„Ameninați cu închiderea, minerii de pe Valea Jiului au devenit salvatorii sistemului energetic, în plin cod roșu de caniculă.
De peste 23 de ani, Alexandru muncește în mina din Lupeni. Cu mâinile înăsprite de trudă și cu lacrimi în ochi, bărbatul anticipează sfârșitul cărbunelui.
Lumea trăiește foarte greu pe Valea Jiului
„Ne chinuim să supraviețuim. Așa este în Valea Jiului, la toate minele. Sper, cu ajutorul lui Dumnezeu, să ies și la pensie”, a spus Alexandru Leușteanu, miner.
În perioada de glorie, sucursala din Lupeni avea 7000 de angajați. Acum au mai rămas puțin peste 300 de oameni.
„Era personalul mult mai evoluat, cu mulți ortaci, munca era în plin, producția era bună. Acum... mergem de la o zi la alta”.
Chiar dacă sunt puțini și lucrează în condiții extreme, ortacii din Valea Jiului reușesc să asigure o parte semnificativă din consumul energetic al țării.
„Aferent, tonele din ceea ce extragem... exploatăm 3000 de tone, față de ceea ce era odată, cândva, de 6-7000 de oameni, 10.000 de tone. 3000 de tone înseamnă, pe caz concret, luna iulie pentru cei 323 de angajați”, a spus Daniel Sârb Inspector Securitate-Sănătate în Muncă.
Citește și: VIDEO Momentul șocant în care o gaură uriașă apare în mijlocul unui teren de fotbal
Totuși, până în 2032 ar trebui să închidem toate centralele de energie pe bază de cărbuni pentru că poluează. Însă statul cere Uniunii Europene să prelungească acest termen.
Ce spun oamenii despre faptul că, în România, toate centralele de energie pe bază de cărbuni ar trebui închise până în 2032
„Mi-ar părea rău chiar să nu mai fie, vă dați seama, că pustiul ce este acum va fi și mai pustiu. Noi, localnicii de aici, oricum nu vom pleca fiindcă n-avem unde”.
„O zonă moartă! Deci, care n-are nicio importanță... la potențialul pe care-l are și care se vede peste tot pe aici...”.
Pe Valea Jiului mai funcționează doar patru mine: Lupeni, Lonea, Vulcan și Livezeni.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
„Decizia e proastă! Asta e decizia, ca țara noastră să rămână la coadă! Păi de ce fâțâiala asta? De sus merge. Și dacă merge de sus, hai să închidem, hai să nu închidem”.
Paragina și buruienile au înghițit, bucată cu bucată, multe localități de pe Valea Jiului.
„Foarte rău e acum, vă spun! Dacă n-ai ziua de mâine asigurată și familie, ai copii, ai rate... Vai și amar de ea, zona! Am rămas numai noi, majoritatea bătrâni, și cei care lucrează în mină, în rest... alte întreprinderi nu mai sunt! Acum se pune bază mai mare pe poluare decât pe viața unui om”, a spus un localnic.
Consumul de energie al României, în plin cod roșu de caniculă, a fost de peste 8200 de MW, din care, circa 1300 au fost produși cu ajutorul cărbunelui.