Acolo unde s-au născut visele multora dintre noi și unde oricând pot renaște. Vă mai aduceți aminte cum arăta ulița pe care vă jucați când erați mici? Sau casa bunicilor care răsuna de chiote de bucurie? Sau fântâna din fața porții- din care ne-am astâmpărat cu toții setea în cel mai natural mod cu putință. Ei, bine... Nimic nu e mai e cum a fost.
De mult n-a mai răspuns cineva din cealaltă parte a porții. În satele românești e pus lacătul aproape peste orice poartă, obloanele sunt trase, iar pereții caselor bătrânești stau să cadă.
Citeste si: Pe ce dată pică Paştele în 2021: Calendar ortodox şi catolic
Citeste si: Ziua de 1 Decembrie, marcată de o ceremonie fără public
Au puțin peste 50 de ani, dar acesti oameni sunt tineri față de restul populației din satul Merișani, județul Teleorman.
Vârsta e repetată apăsat cu un scop precis. La 84 de ani, un bărbat se plânge mai puțin decât cei mai tineri și în putere. Pe o altă uliță, facem o greșeală demnă de orășeni. Presupunem că ieșirile din casă înseamnă doar vizite de curtoazie.
E o lecție pe care ar trebui s-o ținem minte oricând ni se pare că obosim, că munca a prea grea.
Aproape la fiecare casă dai de câte un semn de doliu, mai vechi sau mai nou.
Românii aleg calea străinătății tot mai des
Cifrele sunt seci, dar ne arată realitatea. Anul trecut, populația țării a scăzut cu aproape 100 de mii de persoane. În 2018, scăderea a fost și mai dramatică: peste 125 de mii de români. Sunt 2 explicații: numărul nașterilor e mult mai mic decât cel al deceselor. Plus că zeci de mii de conaționali decid în fiecare an să se mute peste hotare.
Un raport ONU arată că în 10 ani peste 3 milioane de români s-au stabilit în afara țării. Doar din zonele de război au plecat mai multe persoane în căutarea unei case noi. Chiar și așa, bătrânii satelor românești privesc demn în față, oricât de scurt ar fi drumul.